25.9.2021. 16:53
0
"Za šest mjeseci proglasit ćemo nezavisnost RS-a, ukoliko ne bude poštovan izvorni Dejton" rekao Dodik
Najintrigantniji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, za medije je izjavio da će predložiti da entitet Republika Srpska povuče saglasnost sa ranije datih sporazuma. Radi se o vojsci i indirektnim porezima, naveo i da očekuje da u roku od nekoliko narednih mjeseci starta formiranje vojske, ali i zabrani rad Sudu i Tužilaštvu BiH na teritoriji Republike Srpske.

"Ako Ustavni sud kaže da je praksa koju je on sam stvorio osnova za donošenje rješenja.  Mi nemamo ovdje šta da tražimo. Oni mogu da naprave kakvu hoće praksu i to je sve podvala Srbima od EU i Amerike. Podvala kako treba da poštujemo Ustavni sud i BiH", naveo je Milorad Dodik okupljenim novinarima u Kozarskoj Dubici.


"Republika Srpska će u prvoj fazi povući i poništiti sve, povući ćemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima. U roku od tri, četiri ili pet mjeseci. To je moj prijedlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo Sudu i Tužilaštvu da djeluje na prostoru RS-a i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta RS-a", rekao je Dodik.


U izjavi medijima Milorad Dodik je zahvalio opoziciji što je "podržala da se održi vanredna sjednica parlamenta Republike Srpske".

"Pokušat ćemo da dođemo do usaglašenih stavova. Moji stavovi će biti radikalni. Tražit ću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik. Da se vratimo na izvorni Dejton i, ako to ne bude tako, u narednih šest mjeseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost", zaključio je Dodik.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.