27.9.2021. 12:07
0
Koliko građane košta Solak, dolaze li premijerovi savjetnici na posao, šta se dešava s Univerzitetom u Bihaću?
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u okviru zastupničkih pitanja, zastupnici su se dotakli tunela Hranjen, plaće preventivno suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, plaća savjetnika ministara Vladi FBiH, ukidanja 11 odsjeka na Univerzitetu Bihać...

Sektoru za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje Federalne uprave civilne zaštite upućujem pitanje, koliki je ukupni trošak zaposlenja suspendovanog direktora uprave Fahrudina Solaka, počevši od 12. maja 2020. godine, a završno sa 13. augustom 2021. godine. Fahrudin Solak, protiv koga je Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu respiratori, u maju 2020. godine preventivno je suspendovan sa pozicije i od tada prima puni iznos plaće. Osim plaće, budžet Uprave, budžet FBiH, opterećeni su i ostalim troškovima njegovog zaposlenja i to u punom iznosu za vrijeme trajanja preventivne suspenzije. Molim Sektor da odgovori da li Solak prima dodatak na posebne uvjete rada, pošto imam saznanja da je i to aktuelno. Bilo bi korisno da budžetski korisnici saznaju koliko ih ovo sve košta - pitao je na današnjoj sjednici zastupnik Mirsad Čamdžić.

Za riječ se javio i zastupnik Husein Rošić.

- Imamo pitanje za Kantonalno ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona, na osnovu koje argumemtacije se resorni ministar vodio kada je donio odluku o ukidanju 11 odsjeka na Univerzitetu u Bihaću, i to nakon prvog prijemnog roka, a poznato je da univerziteti provode dva prijemna roka. I to se upravo dešava kada UKS već nekoliko mjeseci potresa jedan veliki skandal kada je u pitanju prodaja diploma u jednoj privatnoj školi u Cazinu, gdje se terete visoko pozicionirani kadrovi NES-a i gdje je aktuleni ministar koji je inače predsjednik Općinske organzacije SDP-a u Sanskom Mostu, bio savjetnik aktuelnog premijera i ovih dana se vode istražne radnje za njegov nerad kao savjetnika s obzirom da je primao određenu naknadu za to, a nije dolazio na posao - rekao je Rošić.

Govorio je i zastupnik Damir Mašić.

- Puna dva i tri mjeseca svjedoci smo vrlo izvjesne afere sa tunelom Hranjen i mi kao zastupnici i Vlada FBiH je tražila informacije od JP Autoceste, ali ništa nismo dobili. Žalosno je da Federalni parlament ne raspravlja o tome - rekao je Mašić.

Adis Arapović je zatražio od Generalnog sekretrijata da dostave informacije imena i poziciju svih savjetnika pri Vladi FBiH, a to uključuje savjetnike premijera, dopremijera i ministara, datum početka njihove savjetničke funkcije i listing prisustva na radnom mjestu u vremenu 1.1. 2021 do 30.9.2021. u zgradi Vlade ili sjedištu ministarstva, prenosi Faktor.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.