27.9.2021. 20:14
0
Šokantne optužbe na račun sarajevskih i mostarskih policajaca: Tukli ih bejzbol palicama dok su im čarape bile u ustima, silovali kišobranima...
Komitet za sprečavanje torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana i kažnjavanja (CPT) pri Savjetu Evrope ukazao je na prisutnost seksualnog, psihičkog i fizičkog zlostavljanja pritvorenih osoba u BiH nakon što je primio brojne prijave o zlostavljanjima u Federaciji BiH.

Među najdrastičnije primjere zlostavljanja navedeni su primjeri nakon hapšenja osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, prenosi večeras portal Oslobođenje.

Tako se navodi da je jedan od osumnjičenih za ubistvo policajaca, koji je bio u istražnom odjeljenju zatvora u Sarajevu, izjavio da ga je 26. oktobra 2018. uhapsila policija RS-a na Palama. Potom je predat službenicima SIPA koji su ga nakon toga prebacili u Kantonalnu policiju Sarajevo.

”On je očigledno priveden u vezi sa ubistvom dva policajca. Tvrdio je da ga je tokom ispitivanja tukao policajac koji je imao masku. Naveo je da ga je taj isti policajac udarao nogama i bejzbol-palicom u različite dijelove tijela te da su ga svukli do gola i stisnuli mu testise, uši i bradavice metalnim kliještima, a zatim su mu nanijeli udarce bejzbol-palicom po tabanima. Rekao je da je dobio nekoliko udaraca u glavu s cijevi pištolja i da mu je vrh kišobrana, kao i palica, umetnuta u anus. Navodno zlostavljanje je očigledno trajalo do sljedećeg jutra, 27. oktobra 2018. kada je pušten nakon intervencije službenika SIPA koji je ušao na ispitivanje”, navodi se u izvještaju.

Osoba koju je delegacija CPT-a srela u pritvorskoj jedinici MUP-a KS-a, a koja je uhapšena 5. novembra 2018. u Rogatici i istog dana prebačena u Sektor policije za istrage kriminala MUP-a KS-a (kao osumnjičena za ubistvo policajaca), tvrdila je da su joj u kancelariji na prvom spratu čarape ugurali u usta, a bejzbol-palicom je udarana po tabanima. Potom su ga u KCUS odveli isti policajci koji su ga zlostavljali. U potvrdi koju je izdala bolnica navedeno je: “Pacijent zadobio povrede usljed slučajnog pada", prenosi Oslobođenje.

U njegovom zdravstvenom kartonu potom je upisano da se izjasnio da ga “policija nije zlostavljala”. Međutim, sedmicu kasnije zbog činjenice da je uporno mokrio krv, upućen je na urološki pregled.

Delegacija CPT-a susrela se i sa drugim licima u različitim zatvorskim ustanovama u različitim dijelovima zemlje i svi su ispričali sličan obrazac postupanja policajaca koji je naveden u izvještaju (silovanje pendrekom i kišobranom, simulirana smaknuća pištoljem ili falaka).

”Potrebno je usvajanje mjera modernih metoda krivičnih istraga i sistem snimanja audio i videozapisa tokom ispitivanja u policiji, kao i garancije da su ljekarski pregledi u pritvoru detaljni i povjerljivi”, ističe se u dokumentu.

Dalje se navodi da je potrebno poboljšati medicinske preglede osumnjičenih za krivična djela, kako po prijemu u zatvor, tako i u policijskoj pratnji u civilnu bolnicu radi dobijanja ljekarskog uvjerenja. Trenutno, povrede uočene na pritvorenim osobama nisu precizno opisane, niti se istražuje porijeklo tih povreda. Poziva se na rigoroznu reakciju, koja je potrebna da bi se promijenili običaji u radu policije KS-a i HNK-a.

U vezi sa ovim izvještajem Odbora za sprečavanje torture dobili smo komentar i iz MUP-a KS-a, gdje navode da “policija KS-a u svom svakodnevnom radu i djelovanju primjenjuje zakonom propisana ovlaštenja uz puno poštivanje ljudskih prava i sloboda zagarantovanih međunarodnim i domaćim propisima”. Dodaju da sve eventualne žalbe i primjedbe na rad policijskih službenika građani, ali i lica koja su lišena slobode u okviru primjene policijskih ovlaštenja propisanih važećim zakonima, mogu dostaviti, pisano ili usmeno nadležnim tijelima zaduženim za civilnu kontrolu i nadzor nad radom Uprave policije, kao i nadležnoj organizacionoj jedinici za provođenje unutrašnjih istraga i provedbu eventualnih disciplinskih postupka za utvrđene povrede službene dužnosti, odnosno nadležnom tužilaštvu ukoliko postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo.

”Kroz obuku policijskih službenika, između ostalog, provode se planske edukacije iz oblasti sprečavanja torture i nehumanog ili nečovječnog postupanja. Napominjemo da Uprava policije MUP-a KS-a provodi donesene preporuke Evropskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja u dijelu koji se na istu odnose i u okviru svojih nadležnosti”, naveli su iz MUP-a KS-a.

U izvještaju CPT-a se dodaje da je u zatvorima u Sarajevu i Mostaru primijećen restriktivan režim nametnut onima koji provode više od 23 sata u ćelijama dnevno, a ženama se nudi samo neredovan pristup dvorištu i prostorijama za tuširanje. Osim toga, pružanje i regulisanje zdravstvene njege su loši, a čuvari nastavljaju sa neformalnom upotrebom kaznenih i disciplinskih mjera za kažnjavanje zatvorenika, prenosi Oslobođenje.

MUP KS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.