28.9.2021. 19:19
0
Mustafa Ružnić: I mi u USK imamo svojih dodika koji primaju plaću a ne dolaze na posao
Pet zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona danas nije došlo na sjednicu čime su srušili kvorum te sjednica nije održana.

Na press-konferenciji su se obratili zastupnici SDA, NiP-a, Naše stranke i POMAK-a – Ilda Alibegović, Vildana Alibabić, Ekrem Prošić i Rasim Kantarević te Zikrija Duraković.

Oni su naveli da nisu zadovoljni Vladom USK koju vodi NES, odnosno njihov premijer Mustafa Ružnić. Istakli su da Ružnić više radi u interesu Cazina, odakle je on, nego u interesu Kantona, te da njegova vlada ne realizira projekte.

Na optužbe ovih pet zastupnika Ružnić je odgovorio.

“Ja sam premijer Unsko-sanskog kantona, istina je – ja sam iz Cazina, ali sam premijer svih građana ovog Kantona. Što se tiče kreiranja politike ona se treba dogovarati i realizirati kroz rad Vlade i Skupštine. Nažalost, ponašanje zastupnice Vildane Alibabić i njoj sličnih zastupnika, prije svega iz SDA USK, podsjeća na ponašanje Dodikovog SNSD-a u državnom parlamentu te po uzoru na njih, ne dolaze na sjednice, a uredno primaju platu. Takav slučaj vidimo sad i u Skupštini USK-a”, naveo je Ružnić.

On ističe da bi bilo bolje da su ovi zastupnici bili na sjednici Skupštine, za šta su plaćeni, a ne da održavaju konferencije za medije.

“O poštenim namjerama zastupnice Alibabić možemo se sučeliti javno, pa da građanima predočim o kakvim se namjerama radi. Koristim priliku da zastupnike u Skupštini USK pozovem da dolaze na sjednice i da kroz rad institucija realiziramo politiku i projekte koji su u interesu građana”, kaže Ružnić.
 
Premijer USK na kraju navodi da ista SDA koja je, kako kaže, organizirala press-konferenciju, Unsko-sanski kanton gurnula i haos.

“Posebno iz oblasti finansija, jer je USK samo u oblasti tužbi imao 220 miliona duga, plus 80 miliona deficita i nula kreditne sposobnosti. Upravo je ova Vlada, čiji rad ne mogu pratiti pojedini zastupnici, zbog odgovornosti i ozboljnosti u samom pristupu, zaustavila blokadu USK po tužbama u Strazburu i krenula u pravcu isplate”, naveo je Ružnić.

Ističe da su u 2019. godini isplatili prema budžetskim korisnicima 19 miliona, a u 2018. 20 miliona obaveza, 2019. prema dobavljacima 17 miliona, u 2020. 15 miliona.

“I na to sve vratila 19,2 miliona kredita koji nisu plaćani, uputila 42 različita akta prema Skupštini kantona, donijala najbolji Zakon o oružju, javno-privatnom partnerstvu, turizmu i donijela strategiju razvoja i koja ne stoji u ladicama, nego se prati. Dali smo prava demobilisanim borcima, uveli smo dječiji doplatak, sa višemilionskim ulaganjima pratili zdravstvene ustanove. I budžetski korisnici i policija imaju veće i redovnije plaće i primanja, a sve se to postiglo se kroz jedan domaćinski odnos u najteže vrijeme kada globalni problemi migracija i pendijemije utiču na prihodovnu stranu budžeta”, zaključio je Ružnić u svom odgovoru.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.