29.9.2021. 20:42
0
Messer će dostaviti kisik UKC RS, ali to je privremeno rješenje
Situacija sa kisikom u bolnicama u RS, a posebno u UKC RS zakomplikovala se nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala Rješenje o zabrani prometa i proizvodnje medicinskog kiseonika firmi "TGT Tehnogas", jer ova kompanija ne posjeduje potrebne dozvole.

Još uvijek se čeka nalaz uzorkovanja kisika iz centralne cisterne UKC RS nakon tvrdnji banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića i opozicije u RS da je umjesto medicinskog u bolnicama korišten tehnički kisik. 

Inspektori Agencije za lijekove BiH prilikom kontrole u firmi "TGT Tehnogas" u Laktašima konstatovali su proizvodnju kiseonika. "TGT Tehnogas nije registrovan za prodaju medicinskog kiseonika - lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika", saopšteno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.


Sačinjen je zapisnik koji niko iz firme nije želio da potpiše, zbog čega im je usmeno zabranjena proizvodnja i promet kiseonika. Izdato je hitno usmeno Rješenje da se naređuje zabrana prometa i proizvodnje medicinskog kiseonika ovoj kompaniji do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je od jučer u kontaktu sa "brojnim adresama onih koji bi mogli da nabave kiseonik za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Srpske i drugih bolnica" nakon što ih je Agencija za lijekove svojim odlukama dovela do komplikovane situacije u smislu distribucije kiseonika.  

Šeranić kaže da su razmatrane tri, četiri opcije.

"Јoš čekamo neke informacije od pravnih lica kojima smo se obratili, ali sada ne mogu govoriti o tome u javnosti. Sa kolegama iz drugih bolnica učinićemo sve što je do nas da obezbijedimo kiseonik. Ovdje više nisu u pitanju procedure, nego da obezbijedimo ono što je najbitnije za naše pacijente, a to je kiseonik", rekao je Šeranić.


Direktor UKC RS Vlado Đajić potvrdio je da je pronađeno privremeno rješenje za UKC RS. 

"Danas u kasnim poslijepodnevnim časovima dobili smo potvrdu preduzeća Meser, ovlaštenog u BiH za distribuciju medicinskog kiseonika, da će ipak hitno uputiti jednu cisternu prema nama. Očekujemo da stigne tokom noći ili ranog jutra. Zahvaljujemo im što su shvatili da je ova nevjerovatna, dramatična situacija stvarna i što su pružili ruku pomoći životno ugroženima", rekao je Đajić.

Podsjetio je da je sinoć naredio mjere štednje kiseonika. Naveo je da će ova isporuka pokriti potrebe pacijenata UKC Republike Srpske u sljedeća dva, tri dana.

"U posljednji tren, izbjegli smo tragediju i mogućnost masovnog umiranja na našim odjelima i klinikama zbog nedostatka kiseonika koju je nam je priredio svojim neodgovornim i sebičnim ponašanjem Draško Stanivuković. Neoprostivo", poručio je Đajić.



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.