1.10.2021. 18:44
0
Turković i Fries: Opredjeljenost EU u procesu pristupanja BiH
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas sa zamjenikom generalnog sekretara za Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (CSDP) i krizne odgovore pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Charlesom Friesom.

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler. Teme susreta su bile EU integracije, saradnja BiH i EU na polju vanjske politike, sigurnosti i odbrane, migracije, kao i aktuelna politička situacija u BiH, sa posebnim akcentom na reformske procese na putu BiH ka EU.

Razgovarano je o izazovima u napretku BiH, te mogućnostima snažnije saradnje sa posebnim naglaskom na odvraćanje negativnih stranih utjecaja u BiH i cijeloj regiji. Ministrica Turković je istakla da je BiH predana svom putu ka EU i da je pristupanje Evropskoj uniji strateški cilj, svjesni da svaki napredak u provođenju mjera iz reformske agende omogućava i olakšava budući napredak BiH na evropskom putu. Založila se za što ranije dostizanje kandidatskog statusa te za jačanje i punu funkcionalnost bh. institucija.


Zamjenik generalnog sekretara Fries je potvrdio opredjeljenost EU procesu pristupanja BiH i ukazao na potrebu snažnijeg zalaganja na programu reformi i provedbi ključnih prioriteta koje je pred BiH postavila Evropska komisija.

Sagovornici su razmijenili i mišljenja o posjeti predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini, realizirana u okviru njene turneje po zemljama regiona, kao i predstojećem Samitu Evropska unija - zapadni Balkan koji će se održati 6. oktobra 2021. godine na Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.