1.10.2021. 19:53
0
Ana Brnabić otvara ovogodišnje Šantićeve večeri poezije u Mostaru
Tradicionalne Šantićeve večeri poezije u Mostaru otvorit će premijerka Srbije Ana Brnabić, a kao i dosadašnjih godina manifestacija će okupiti brojne književnike i umjetnike iz BiH i regije, rečeno je u petak na konferenciji za novinare.

Tokom trajanja manifestacije, do 16. oktobra, održat će se osam programa, kazala je Sanja Bjelica Šagovnović, potpredsjednica mostarskog Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta".

- Manifestacija je kao i svake godine dosad regionalnog karaktera jer imamo književnike i umjetnike iz BiH i zemalja regije - istaknula je. Riječ je o događaju, navodi, kojim čuvamo sjećanje na lik i djelo našeg velikog pjesnika Alekse Šantića koji je postavio temelje suvremene kulture u gradu Mostaru i koji je opjevao svoj grad na najljepši mogući način.


Otvaranje 102. Šantićevih večeri poezije zakazano je za ponedjeljak, 4. listopada, u 18 sati, a otvorit će ih predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić, istaknula je Bjelica Šagovnović. Navela je također kako će srbijanska premijerka posjetiti i Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru i Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture.

 Manifestacija je već odavno izašla iz okvira, samo večeri poezije. Znači, imamo i književne večeri, izložbe i druge umjetničke sadržaje, ustvrdila je potpredsjednica mostarskog Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta". O manifestaciji je govorio i predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog i umjetničkog društva "Gusle" Radislav Tubić čije je umjetničko društvo zajedno s mostarskom Prosvjetom i organizator Šantićevih večeri poezije u Mostaru. 


 - Na vrlo dobrom smo putu da ova manifestacije ne samo opstane, nego postane jedna od značajnijih europskih manifestacija - ocijenio je Tubić.

Uz veoma bogat i raznolik program, na ovogodišnjim Šantićevim večerima, uz ostalo, bit će priređena i izložba 'grof Sava Vladislavić' koja će biti otvorena u Muzeju manastira Žitomislić. Izložba će biti održana posredstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, a iz predsjedničke biblioteke predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina ustupljena je Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 


Također će biti predstavljena Sabrana djela Alekse Šantića te Stripovjetke Alekse Šantića, gdje se po prvi put Šantićeve pripovijetke mogu  vidjeti u stripu.  Manifestacija će se zatvoriti dodjelom nagrade Aleksa Šantić koja se dodjeljuje svake treće godine za najbolju knjigu pjesama.



(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.