7.10.2021. 12:05
0
Dodik s Lavrovom dok Murphy najavljuje borbu protiv Kine i Rusije koje 'potkopavaju' BiH
FOTO: Agencije
Budući američki ambasador u BiH Michael J. Murphy govoreći o planovima i ciljevima svog rada u Bosni i Hercegovini između ostalog je pred Komitetom za vanjske poslove Senata SAD-a istakao je da će se odlučno suprotstaviti težnjama Kine i Rusije koje "potkopavaju" BiH, piše novinska agencija Patria.

Više je nego evidentno da je zahvaljujući politika SNSD, HDZ-a, ali SBB-a kroz rad njihovih kadrova npr. u BH Telecomu utjecaj Kine i Rusije u BiH enormno povećan (pitanje uvođenja 5G mreže), a današnjom najavom da će član Predsjedništva Bosne Hercegovine Milorad Dodik u nedjelju, 10. oktobra u Beogradu se sastati sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, jasno je da poruka Murphyja nije shvaćena na pravi način.

Dodik je ovim činom nastavio 'gurati prste u oči' SAD, koja ga je već odavno stavila na Crnu listu, a posljednjih mjeseci i zemlje članice EU šalju Dodika u tihu izolaciju. Pojedini EU parlamentarci i zvanično su zatražili sankcije za Republiku Srpsku zbog blokada koje SNSD sprovodi u državnim institucijama.


Inače Lavrov će boraviti u Srbiji povodom obilježavanja 60 godina Pokreta nesvrstanih zemalja. Dodik je za televiziju Pink rekao da će i on prisustvovati događajima vezanim za obilježavanje jubileja nesvrstanih u ponedjeljak, 11. oktobra. Podsjećamo, ranije je najavljeno da će ovom skupu prisustvovati brojni državnici i najmanje 40 šefova diplomatija. Lavrov i Dodik posljednji put susreli su se prošle godine kada je ruski šef diplomatije bio u posjeti Bosni i Hercegovini, navodi Patria.

Odnosi BiH s Rusijom su itekako specifični. Republika Srpska je otvorena za potpunu saradnju, dok pak dio Federacije smatra da je Rusija najodgovornija za dugogodišnje blokade EU, posebno NATO puta zemlje. Koliki je ruski utjecaj na Balkanu, nedavno je bilo jedna od ključnih tema rasprave pred američkim kongresmenima. Upravo zbog straha od Rusije, mnogi smatraju kako bi nova američka administracija mogla početi obraćati mnogo više pažnje i na BiH, a Murphy je to i zvanično potvrdio.


Upravo zbog svega ovoga Rusi su svjesno ili ne fokus svoje politike vezali za ličnosti, a ne za države. Pokazali su da su njihovi glavni igrači Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović. Sjetiti ćemo se da je Lavrov prilikom posjete BiH u hotelu Evropa večerao s Čovićem. To nam je bio i definitivni dokaz uske saradnje Rusije i Čovića - navodi se u tekstu agencije Patria.

Prvo ekonomski preko Naftnih terminala federacije (NTF) u Pločama, pa Aluminija Čović je radio 'ruska posla'. Sada prelaze na veći niov. Politički. Nesporno je da su Rusi skoro svugdje u svijetu u kontekstu vanjske politike poštovali države, njihov suverenitet, teritorijalni integritet za razliku od BiH gdje su politiku tačnije svoj interes artikulirali kroz Dodika, Čovića...

Zbog takvog odnosa imamu ovu aktualnu situaciju, pa HDZ-u, SNSD-u nije drago bilo čuti obraćanje novom ambasadora SAD-a u BiH. Posljednjih godina mlakom reakcijom SAD-a ohrabreni Dodik i Čović tražili su 'svoje države', a Vučić ustrajavao na ideji 'srpskog sveta'. 



Zato nas nije iznenadila izjava da se zvaničnici Srbije i Hrvatske slažu 90 posto oko situacije u BiH. Kako Andrej Plenković i Aleksandar Vučić znaju da se njihovi ciljevi podudaraju, ako o istim ne pregovaraju, ključno je pitanje koje nije odgovoreno.

Ruske veze u samoj Hrvatskoj ojačale su u vrijeme predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Do danas su one jake, pa se sve reflektuje i na BiH. Dodik i Čović glavna su dva čovjeka povezana s Rusijom, a to nam sada ovaj raspored sastanak Lavrova i dokazuje. Ako još neko sumnja da bi Čović radio s Rusijom sjetit ćemo se se maja 2020. kada je Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine notom se obratilo veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH, a na zahtjev Dragana Čovića, kojom se traži dozvola ulaska na teritorij BiH za "24 člana medicinskog tima i pet specijaliziranih vojnih BAH vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju", navodi se u tekstu Patrije.


Prema dokumentu koji je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću, ulazak ruskog tima je zahtijevao predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović kako bi "pružili pomoć Mostaru". Nešto ranije u aprilu u Banja Luku je dostavljena pomoć Ruske Federacije Republici Srpskoj za borbu protiv epidemije izazvane koronavirusom. Prvobitno je, prema dopisu Ruske Federacije Ministarstvu vanjskih poslova BiH najavljeno da se u avionu nalazi medicinsko osoblje, ali se uskoro ispostavilo da su na tlo BiH bez ranije najave sletjeli oficiri ruske vojske!


Takva isprepletena mreža prepoznata je u SAD-u, a sada se Rusima žuri, prije dolaska novog ambasadora da putem Lavrova daju smjernice Dodiku za njegov dalji rad. Ali, vrijeme mu opasno curi dok lagano odlazi u historiju i ostat će zapamćen kao osoba koja negira genocid i radi protiv vlastite zemlje, kojeg je evo odbila i Severina, jer ne žali učestvovati u projektu iza kojeg on stoji. Zašto bi onda Amerika, EU i ugledne diplomate imale posla s primitivcima fašističke politike. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.