13.10.2021. 9:12
0
Hoće li Goran Čerkez danas biti postavljen za federalnog ministra zdravstva?
Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić preminuo je 7. oktobra na Sveučilišnoj klinici u Mostaru.

Iza ministra Mandića ostalo je upražnjeno mjesto, a Vlada FBiH na narednoj sjednici u Sarajevu trebala bi donijeti odluku ko će do isteka tehničkog mandata Federalne vlade obavljati dužnost ministra zdravstva.

Konkretna procedura u ovakvim slučajevima nije propisana ni Ustavom Federaciej BiH, ali ni Zakonom o Vladi FBiH.

Prema dosadašnjoj praksi na sjednici bit će precizirano da li će ovu funkciju obavljati neko od pomoćnika ili sekretar Ministarstva zdravstva FBiH.

U svakom slučaju premijer Federacije BiH Fadil Novalić morat će potpisivati zakonske i podzakonske akte u ime Ministarstva.

Ovo je naime treće federalno ministarstvo koje je ostalo bez ministra.

Podsjećamo, najprije je Elvira Dilberović sa mjesta ministrice Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u februaru 2020. godine, otišla za ambasadoricu BiH u Švedskoj. Mijenja je sekretar Ministarstva Alden Kajtaz.

Zatim, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević je 29. jula 2020. godine usljed komplikacija izazvanih koronavirusom preminuo. Prema odluci Vlade FBiH mijenja ga Mirza Terzo, pomoćnik ministra.

(NAP)

Vlada FBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.