13.10.2021. 12:28
0
Štrajk upozorenja u vrtićima JU 'Djeca Sarajeva' zbog problema nedostatka osoblja
FOTO: Ilustracija
Štrajk upozorenja bit će održan u vrtićima Javne ustanove "Djeca Sarajeva" sutra od 7.00 do 7.30 sati kako bi bilo ukazano na problem nedostatka osoblja.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da se u toj ustanovi poslovi radnika kojima je istekao ili uskoro ističe ugovor prenose na radnike koji imaju ugovore na neodređeno vrijeme.

- Time se oni dodatno opterećuju u smislu obima posla, koji nije plaćen, te se krše epidemiološke mjere spajanjem grupa djece što predstavlja dodatni problem po zdravlje radnika i djece - istakao je Sivro.


Pojasnio je da je sindikat od Vlade KS zatražio raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta, o čemu se Vlada nije oglasila. Sivro je dodao da je Vlada isto postupila i sa zatjevima za angažman 140 radnika do okončanja konkursne procedure, te za angažman radnika do povratka radnika s bolovanja, porodiljskih odsustava i slično.

- Od Vlade očekujemo da donese te tri odluke, a od resorne ministrice da postupi po zakonu - naglasio je Sivro. 

Dopredsjednica kantonalnog odbora sindikata i odgovorna odgajateljica u vrtiću "Košuta" Envera Šukman navela je da je važno shvatiti da njima djeca nisu teret, ali da postoje pedagoški standardi i epidemiološke mjere koje moraju poštovati.

- Moramo biti svjesni da je prvih šest godina najvažnije u razvoju djeteta i ako društvo tu ne uloži maksimum trebamo se zapitati kakvi će to ljudi biti sutra - rekla je Šukman.



(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.