15.10.2021. 15:38
0
Kvinta se ne pojavi, a Dodik malo nervozan: Priča oko statusa RS-a se ne stišava danima!
FOTO: Agencije
Dešava se ovih dana neko čudo u Bosni i Hercegovini. Dodika je (kažu mnogi) strah gubitka pozicije i njegovog odlaska u političku historiju BiH, pa je, kažu upoznati, on pozvao u Istočno Sarajevo članice Kvinte.

Na sastanak u Istočnom nisu se odazvali svi pozvani predstavnici stranih ambasada u Bosni i Hercegovini. Pripadnika Kvinte, koje su svi očekivali - nije bilo ni na mapi.

"Mislim da je konačno potrebna odlučna i efikasna reakcija. Uvek sam upozoravao da Dodik ozbiljno misli u vezi s onim što izjavljuje i da se to ne može tek tako uzimati zdravo za gotovo. Ovi zaključci NSRS su rezultat toga što se nije ranije reagovalo kada je Dodik donosio neke slične zaključke“, rekao je Christian Schwarz-Schilling u jednom od intervju u BiH, prošle godine.


“Građani su ti koji osjećaju stvarne posljedice odnosa koje Bosna i Hercegovina ima s drugim zemljama i međunarodnom zajednicom. To, također šalje negativnu poruku investitorima. Šalje nepovoljnu poruku i građanima Bosne i Hercegovine koji odlučuju napustiti zemlju”, navosi se u reakciji ambasada zemalja članica Kvinte.

"Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni Sjedinjene Američke Države. Neće ni bilo ko drugi jer smatramo da je Daytonski sporazum srušen. Prije svega, on je srušen intervencijom međunarodnog faktora", rekao je Dodik u jednom od obraćanja ove godine.


"Ako u Dodikovim prijetnjama ima i zrna istine, onda to vodi RS u potpunu izolaciju, pa i katastrofu! Narod svakako bježi iz RS-a, a ovo je dodatni faktor nestabilnosti. Sasvim je moguće i da je Dodik izjavama o secesiji i neprihvaćanjem odluka Ustavnog suda BiH ustvari započeo predizbornu kampanju", kazao je novoinar i kolumnista Dragan Bursać prošle godine u izjavi za Deutsche Welle.


"Evropska komisija neće donijeti odluku o sankcijama prema Repblici Srpskoj ili nekom pojedincu! Želimo razgovore ali nismo za to da nam neko prijeti. Imamo pravo na svoju ustavnu poziciju. Ne može nas niko natjerati da prihvatimo nelegalnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ma iz koje zemlje da dolazi", rekao je Dodik medijima u toku 2021. godine.


Dodik je medijima izjavio kako "nema potrebe da Srbi, Hrvati i Bošnjaci ratuju, to nije vrijedno ni kapi krvi! Mi hoćemo samostalnost Republike Srpske u okviru BiH i mi imamo pravo na to", rekao je Dodik.


Specijalnih želja nema, a ni zvaničnih komentara Kvinte i ostalih, koji su, po svemu sudeći šokirani sastankom u 'nezvaničnom' obliku jer nije održan u zvaničnim institucijama države Bosne i Hercegovine. Priča se nastavlja i narendih dana, čekamo nove detalje jer se plamen kod Dodika izgleda nije još ugasio.



(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.