17.10.2021. 14:57
0
Konačna odluka u srijedu: Smjena ili spašavanje Gordane Tadić
U srijedu i četvrtak 20. i 21. oktobra bit će održana sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a u srijedu će članovi VSTV-a odlučivati o žalbi Gordane Tadić, glavne državne tužiteljice na odluku Drugostepene disciplinske komisije u disciplinskom predmetu kojom je smijenjena sa mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice.

Drugostepena komisija je potvrdila odluku prvostepene, a konačnu riječ o sudbini Tadić dat će VSTV na čelu sa Halilom Lagumdžijom. 

Ono što se u kuloarima već čuje da se na članove VSTV-a vrši pritisak različitih lobista koji pod svaku cijenu žele zadržati Tadić na ovoj poziciji. Postoji mogućnost da za ovu sjednicu ne bude kvoruma za rad što će opet odgoditi odlučivanje o Gordani Tadić.

Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS u petak je za FACE TV kazao da je trenutni omjer snaga 6:6 te da se lobira za sedmi glas u korist Tadić.

"Neka vam dođe Osmica (direktor OSA-e op.a.) i kaže vam o nedozvoljenim kontaktima koje imaju pojedini članovi HDZ-a i SNSD-a sa članovima VSTS-a. Ona (Gordana Tadić, op.a) je njima (HDZ-u i SNSD-u, op.a) ključna. Ako ona ode, nakon Tegeltije, Dodik visi, ne zna ko će sutra biti uhapšen", kazao je Vukanović. 

Prema tvrdnji određenih izvora bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ima specijalni zadatak osigurati podršku za ostanak Tadić na funkciji glavne tužiteljice.

VSTV čini 15 članova i to Halil Lagumdžija (predsjednik), Sanela Gorušanović Butigan, Biljana Simeunović, Sanin Bogunić, Lejla Hadžić, Aleksandra Obradović, Slavo Lakić, Željka Radović, Jadranka Stanišić, Duška Bogojević, Davor Martinović, Srđan Forca, Mustafa Šabić, Amila-Mimica Kunosić, Snježana Petković.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.