17.10.2021. 17:18
0
Vlada KS se kompletira 22. oktobra, druga rekonstrukcija u deset mjeseci
U petak 22. oktobra na dnevnom redu Skupštine KS je Prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja ministrice Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandre Nikolić, što je druga rekonstrukcija Vlade KS otkako je imenovana 5. januara 2021. godine.

Krajem aprila Lejla Brčić podnijela je ostavku na dužnost ministrice pravde i uprave, a 17. juna Skupština KS je potvrdila imenovanje Darje Softić-Kadenić kao prijedlog Naše stranke.

Nakon što je pripremljen Nacrt Zakona o visokom obrazovanju, uoči same sjednice Skupštine KS 8. jula ministrica Melika Husić-Mehmedovć podnijela je ostavku, a u obrazloženju je navela da je razlog ostavke “neočekivana količina pritiska kojem je bila izložena pred prezentaciju Nacrta”.

Nakon što je ministrica podnijela ostavku, premijer KS Edin Forto povukao je Nacrt Zakona iz procedure. Husić-Mehmedović je dužnosti razriješena 7. septembra, a stranke trojke nisu se mogle dogovoriti oko kandidata. 

Na kraju je postignut dogovor koalicionih partnera SDP BiH, NS, Naroda i pravde i samostalnih zastupnika da to bude Aleksandra Nikolić, redovna profesorica Poljoprivredno-prehrambenog fakuteta Univerziteta u Sarajevu.

Nikolić je bila jedan od prorektora u prvom mandatu rektora UNSA Rifata Škrijelj i to za međunarodnu saradnju.

Pred novom ministricom je puno posla, a jedan od prioriteta je svakako novi Zakon o visokom obrazovanju. Dobra vijest je što je nova ministrica dobro upoznata sa situacijom u oblasti visokog obrazovanja pa bi nagomilani problemi mogli konačno biti riješeni. 

(Ajdin Balićevac)

 
Vlada KS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.