18.10.2021. 18:55
0
Ustavni sud BiH o Čamparinom zahtjevu: Postupit ćemo u skladu sa ovlaštenjima
Ustavni sud BiH prije sedam dana je zaprimio zahtjev ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare u vezi pokretanja procedure utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za vršenje funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Iz Ustavnog suda BiH za Patriju su potvrdili prijem podneska.

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine, po podnesku federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare postupit će u skladu sa svojim ovlaštenjima iz Ustava Bosne i Hercegovine i Pravila postupka pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. O odluci Ustavnog suda povodom ovog podneska javnost će biti blagovremeno informisana", odgovorili su iz Ustavnog suda BiH za Patriju. 


Čampara je pozvao Ustavni sud BiH da u najkraćem roku pokrene proceduru utvrđivanja sposobnosti Milorada Dodika.

"S obzirom na to da Milorad Dodik blokira funkcionisanje institucija sistema, uvodi zemlju u konflikte i podjele te da je postao otvorena prijetnja miru i sigurnosti, ali i međunarodnim odnosima Bosne i Hercegovine, tražim od Ustavnog suda BiH da utvrdi da li je aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda privremeno nesposoban za vršenje funkcije koju obnaša”, naveo je u dopisu.


Ministar unutrašnjih poslova FBiH ističe da Dodikove najave, posebno posljednje oko „preuzimanja kasarni OS BiH i postavljanja stražara“ ugrožavaju mir, suživot, političku i ekonomsku stabilnost BiH te Opći okvirni sporazum za mir, a što Ustavni sud BiH prema njegovoj procjeni ne bi smio tolerisati. Dodik se danas ponovo obrušio na Ustavni sud BiH navodeći da nigdje u Ustavu ne piše da BiH ima svoju imovinu.

"Ne može Ustavni sud to da određuje", rekao je Dodik koji smatra neprihvatljivim da Ustavni sud određuje šta je imovina BiH, a šta ne.  Do kraja ovog mjeseca Dodik je najavio da će biti upućeni zakoni u NSRS kojim se prenosi nadležnost sa BiH na entitete, ali danas nije precizirao koje će zakone uputiti u proceduru. Ranije je kazao da će to biti UIO, VSTV, OS BiH, OSA, SIPA. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.