18.10.2021. 19:59
0
Mediji u Srbiji danas nisu bili naklonjeni Miloradu Dodiku
"Želimo samostalnu Republiku Srpsku u oviru dejtonske Bosne i Hercegovine", "Republika Srpska ima pravo formirati vojsku", "Povlačimo saglasnost za Oružane snage, VSTV-a i UIO", samo su neke od brojnih izjava koje je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, u proteklih nekoliko dana rekao.

Sve one su propraćene budno medijski u Bosni i Hercegovini, veći dio njih je pisao o tome i u Hrvatskoj i Crnoj Gori, međutim, u medijskom prostoru u Srbiji nastupila je skoro potpuna tišina. Tek poneki portal prenese vijest, ali u poprilično blažem tonu.

S obzirom na to da su mediji u susjednoj Srbiji često i redovno izvještavali o Dodikovim istupima te da ga je Aleksandar Vučić, predsjednik ove zemlje većinom javno podržavao i priređivao mu dobrodošlice, mnoge zbunjuje popriličan tajac o najnovijim dešavanjima kako vrha vlasti tako i medijskog prostora.


“Očigledno je da mediji u Srbiji, Miloradu Dodiku ne pridaju toliku važnost i pažnju te ne daju prostor njegovim toliko eksplozivnim izjavama”,
počinje priču Safeta Biševac, kolumnistkinja i urednica rubrike globus u magazinu Danas.rs. Kako kaže, kada neko najavi da će se otcjepiti, formirati vojsku i preuzeti državne nadležnosti, onda to, dodaje, treba izazvati uzbunu u većem dijelu regiona.

“Međutim, iako ovdašnje vlasti u Srbiji Dodika prilično cijene i podržavaju, u posljednje vrijeme ove njegove najdrastičnije izjave mediji zanemaruju i nije toliko prisutan u njima kao ranije. Postavlja se pitanje da li to znači da njega zvanični Beograd više ne podržava, ali meni se čini da nažalost to nije razlog. Beograd i dalje njega podržava i uvjerena sam čvrsto stoji iza Dodikovih stavova i politike, međutim, zvanični Beograd pred međunarodnim faktorom prije svega želi stvoriti utisak da oni ne stoje iza Milorada Dodika. Dakle, neće ga direktno podržati i mislim da je to glavni razlog zašto mediji u Srbiji, prije svega tabloidi ne pišu o Miloradu Dodiku, a sve zbog ostavljanja utiska prema međunarodnom faktoru”, pojasnila je Biševac.


Kako dalje navodi, stvara se utisak da se zvanični Beograd želi distancirati i pokazati da ima korektnu i poštenu politiku prema BiH.

“Znate da predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić op.a.), ne propušta priliku reći da podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski sporazum, ali naravno uvijek potencira i srpsku povezanost za Republiku Srpsku. Međutim, Dodika koji je ranije bio često u medijima u Srbiji u posljednje vrijeme nema. Čini mi se da nije razlog što ga Srbija ne podržava, već želi stvoriti takav utisak u regionu, a prije svega prema zapadnim zemljama. Srbija želi sebe predstaviti kao regionalnog faktora mira i stabilnosti, a ne kao nekoga ko bi podrivao stabilnost i da joj se ne bi zamjeralo što se miješa u unutrašnjost drugih zemalja. Vučića ne interesuju mišljenja zemalja regiona već međunarodne zajednice”, mišljenja je Biševac.  Osim toga, istakla je i to da je Srbija okupirana lokalnijim temama i aferama.

“Afera se dešava sada u Ministarstvu unutrašnjih poslova nakon hapšenja Dijane Hrkalović i sada je sva pažnja usmjerena na to”, dodala je Biševac.


Aleksandar Popov, kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju, kazao nam je da je tačno da su ranije svi potezi Milorada Dodika ispraćeni vjerno u Srbiji, prije svega one koji se odnose na Dan RS, pa do niza drugih njegovih izjava koje su dovodile u pitanje opstanak BiH.

“Međutim, u posljednjih 10 do 15 dana, izjave koje daje Milorad Dodik su izazvale veliku zabrinutost i u BiH, ali i međunarodnoj zajednici zato što one na neki način nagovještavaju ubrzanje tog procesa. Zašto u našim medijima nema ovih najava i samo u naznaka na nekim portalima je zato što vlast u Srbiji ne bi željela da se stekne mišljenje da ova država podstiče te izjave i takve poteze koje vuče Milorad Dodik. Srbija je već opterećena odnosima sa Prištinom i mislim da u ovom trenutku nije poželjno da se dovodi u vezu s agresivnim najavama Dodika”,
naglasio je Popov.


I Popov je mišljenja da Srbija samo za javnost “ne podržava” Dodika, kako bi se mislilo da želi stabilnost u BiH, dok je suština i stvarnost zapravo drugačija.

“Mi smo imali neke izjave zvaničnika iz Srbije još i ranije dok je predsjednik bio Tomislav Nikolić koji je izjavljivao da je krajnji cilj da budemo jedna zajednička država, a ministar Aleksandar Vulin je čak i eksplicitno govoreći o ‘srpskom svetu’ rekao da je cilj da se i na državnoj osnovi on zaokruži te da u sve to spada i RS. On je čak najavljivao i da se RS pripoji Srbiji. To je dalo alibi Vučiću da glumi mirotvorca nakon tih izjava i on komentariše da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH. Tako da je to uvijek jedna dvojna igra Vulina i Vučića i u ovom trenutku nije poželjna ova zamršena retorika i potezi Dodika da se proprate u Srbiji”,
istakao je.


Naglasio je da definitivno ne slabi podrška Dodiku iz Srbije.

“O tome najbolje govori mogućnost kada je Dodiku data mogućnost da se obrati u Beogradu povodom organizovanja godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih. Lično ga je na aerodromu dočekao Vulin i omogućeno mu je da iznese svoje stavove. Mislim da ta podrška neće slabiti izvjesno vrijeme”, rekao je Popov.


Mišljenja je da se stvari u BiH stalno zahuktavaju, da se sve više ide u smjeru disolucije, a oni koji su u stanju da to spriječe i zaustave, prave se da to ne vide.

“Prije svega mislim na Sjedinjene Američke Države (SAD i Evropsku uniju (EU). To daje krila takvim tendencijama, ali mislim da tu nije samo Dodik u pitanju već i Dragan Čović i Izetbegović koji svaki na svoj način doprinose daljem rastakanju BiH. Međutim, ono što brine i građane BiH i ljude u regionu jeste izostanak reakcije međunarodne zajednice. Christian Schmidt, visoki predstavnik, kada je došao u BiH, on je najavio da će prekinuti takav trend.



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.