19.10.2021. 19:49
0
Rustemović uoči sjednice NSRS: Uposlenici u strahu, doći će do problema u snabdijevanju lijekovima
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bit će održana sutra, 20. oktobra, s jednom tačkom dnevnog reda - stanje o snabdijevanju kiseonikom zdravstvenih institucija u RS. U materijalima za sjednicu objavljen je i Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se predviđa osnivanje Agencije za lijekove Republike Srpske.

Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH kazao je da politika i stranke iz Federacije BiH ne sjede skrštenih ruku, a poseban apel šalje strankama u vlasti na nivou Vijeća ministara.

"Postoje pravni mehanizmi  gdje se može reagovati kroz Stručno vijeće, Agencije za lijekove BiH, Ministarstvo civilnih poslova. Ovdje treba odmah reagovati kako, politika zna, struku nije niko uvažavo i dolazi da pita. Uposlenici su sa pravom zabrinuti, pogotovo Kontrolni laboratorij Agencije, sa sjedištem u Sarajevu, oko kojeg se najviše vodi neistina da li postoji, da li je certificirana", kazao je Rustemović.

On je istakao da Laboratorij posjeduje certifikat ISO 17025, da su član OMCL-a, član EDQM, gdje direktno učestvuju u Vijeću Evrope po pitanju kvaliteta i kontrole lijeka.

"Izgleda da nije dovoljno što ima sve atribute evropske laboratorije, očito nekome smeta i direktno se ugrožava  kontrola kvaliteta lijekova, njihova sigurnost i efikasnost! Isto tako direktno je ugrožena egzistencija uposlenih i njihovih porodica. Sigurno će biti poremećeno tržište snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj teritoriji BiH, a pandemija corona virusa traje", upozorava Rustemović.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.