20.10.2021. 10:55
0
Trudnica iz Sarajeva koja je hitno prebačena u Zagreb više ne koristi pomoć respiratora
Prethodnog vikenda svi su pratili vijesti vezane za trudnicu iz Sarajeva koja je hitno prebačena u Zagreb zbog neophodnog tretmana na ECMO aparatu. Ona je sada u stabilnom stanju i ne koristi pomoć respiratora prilikom disanja.
Naime, podsjećamo, trudnica je u 21. sedmici trudnoće oboljela od teškog respiratornog distres sindroma (ARDS), a bila je smještena u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Zahvaljujući direktoru sarajevske bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović ona je hitno prebačena u Zagreb u bolnicu "Dr. Fran Mihaljević".

Da je sada bolje potvrdio je zamjenik direktorice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zoran Barušić u emisiji na HRT-u.

- U ovom trenutku nemam dozvolu porodice trudnice iz Sarajeva da nešto više govorim o njenom zdravstvenom stanju, ali ću samo kazati jednu ohrabrujuću vijest - ona više ne koristi pomoć respiratora prilikom disanja. Dodat ću da je u stabilnom stanju - kazao je Barušić.

U Općoj bolnici nemaju ECMO aparat zbog čega je pacijentica prebačena.

- Vođeni iskustvom, znanjem i mogućnostima, već prije ovog nacrnjeg scenarija, kojeg smo očekivali obzirom na brzu evoluciju bolesti, pokušali smo učiniti sve, kontaktirali smo kolege sa Kliničkog centra u Sarajevu, Banja Luci, kolege iz Zagreba i sve koji imaju iskustva u liječenju ovog stanja da nam pomognu, imajući u vidu da će vrlo brzo pacijentici zatrebati i liječenje putem aparata ECMO, kojeg u Općoj bolnici u Sarajevu trenutno nemamo. Dobili smo odgovore da ili nemaju ECMO aparat ili je jedan koji imaju zauzet liječenjem drugog pacijenta - ispričao je dr. Gavrankapetanović prije nekoliko dana, kada je 31-godišnja trudnica prebačena u hrvatsku prijestonicu, prenosi avaz.


(Admir Oručević)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.