20.10.2021. 18:56
0
Ministrica Gudeljević primila u posjet šeficu misije IOM-a u BiH
Tema sastanka su bile radne migracije, migracije mladih kao i briga o migrantima koji se nalaze u BiH. Ministrica Gudeljević je na početku sastanka nazočne upoznala sa nadležnostima i ulogom Ministarstva civilnih poslova BiH.

Danas je u prostorijama ministarstva civilnih poslova održan sastanak sa Laurom Lungarotti,  šeficom misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i sub-regionalnom koordinatoricom za Zapadni Balkan, Margheritom Vismara, Programskom koordinatoricom  i Darkom Paranosom, projektnim koordinatorom u IOM-u. 


Gospođa Lungarotti je čestitala ministrici Gudeljević na uspješno realiziranim svim dosadašnjim aktivnostima koje se odnose na pandemiju Covid 19 posebice imajući u vidu početne poteškoće u nabavi cjepiva za stanovnike BiH.


Govoreći o migrantima, ministrica Gudeljević je naglasila da se poduzimaju sve aktivnosti kako bi dostojanstvo tih ljudi bilo zaštićeno. Lugarotti je dodala da je broj cijepljenih migranata u BiH zadovoljavajući te da razumije poteškoće kada se govori o obrazovanju migranata školskog uzrasta. Ministrica Gudeljević je istakla još jedan aspekt migracijskih kretanja a to su migracije mladih iz BiH što nije problem samo u BiH nego i cijeloj regiji i šire, ali i da su sasvim razumljiva kretanja mladih ljudi.


Tokom sastanka najavljena je konferencija koju IOM organizira 26.10.2021. godine pod nazivom „ Iseljavanje zdravstvenih radnika i stručnjaka u oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija iz Bosne i Hercegovine: Izazovi i mogućnosti“, a na kojoj će sudjelovati i predstavnici ministarstva civilnih poslova.

Na kraju sastanka Gudeljević i Lungarotti su se složile da bez međusobne suradnje nije moguće napraviti niti jedan pozitivan pomak te da su uvjerene da će dobro uspostavljena suradnja biti nastavljena i dalje.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.