20.10.2021. 20:37
0
Reakcije na imenovanje Kajganića: Čovjek koji je podigao optužnice protiv Dudakovića, Drekovića...
Reakcije na imenovanje Kajganića: Čovjek koji je podigao optužnice protiv Dudakovića, Drekovića...

Nakon što je za v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH VSTV sa sedam glasova izabrao tužioca Milanka Kajganića uslijedile su i prve reakcije.

"Na čelo Tužilaštva BiH došao je tužilac koji je podigao optužnice i procesuira Dudakovića, Drekovića…Na čelu je posebnog Odjela za ratne zločine za koji svi zajedno tvrdimo da progoni generale, komandni kadar i borce Armije RBiH.


Slovi za kadar odan Milanu Tegeltiji. Jadna, čemerna, kukavička i bezidejna politika SDA ponižava nas zadnjih godina tako kako nas nikad niko nije ponižavao.S premni da u zaštiti svog kriminala trguju čim stignu, a mozga nemaju. Tuga, bijeda, sramota", napisao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.


Kajganić je u Tužilaštvo BiH došao 2014. godine iakon nije imao iskustva kao tužilac već istražitelj za tužioce, a 2019. je imenovan za jednog od zamjenika glavne tužiteljice dok je na čelu VSTV-a bio Milan Tegeltija.


I dok je Milorad Dodik danas kazao da je Gordana Tadić smijenjena sa šest "muslimanskih glasova", a HNS Dragana Čovića prijeti neizvjesnim stanjem u FBiH nakon smjene Tadić, nisu se oglasili čijim je glasovima izabran Kajganić.

Kajganić se također dovodi u vezu sa curenjem informacija iz Tužilaštva BiH da se sprema hapšenje Milomira Savčića, optuženika za genocid koji je naprasno nakon što je upozoren na hapšenje došao u pratnji svog advokata u Tužilaštvo BiH.


Savčić je zbog kršenja mjera zabrane imao ročište na Sudu BiH, a dok se čekala odluka on je 10. avgusta pobjegao iz BiH. Do danas nema informacije gdje se Savčić nalazi iako se sumnja da je utočište pronašao u Srbiji. 


Iako Kajganić u slučaju Dudaković nije podigao optužnicu već tužiteljice Vedrana Mijović, neki mediji su pisali da je i u nekim drugim slučajevima uočena povezanost Kajganića i Mijović te da joj je on zapravo naredio istragu u slučaju hapšenja generala Đure Matuzovića i još devet nekadašnjih pripadnika HVO-a iz Orašja. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.