20.10.2021. 22:44
0
"Na rat pozivaju bogati luđaci, a u njemu strada sirotinja"
Politički direktor Naroda i Pravde Kemal Ademović na današnjoj konferenciji za novinare ove stranke kazao NiP neće izaći u javnost sa setom mjera koje su ranije najavljene ako Srbija ne pusti bh. građane koji su po osnovu počinjenih navodnih ratnih zločina procesuirani ili pritvoreni.

“Srbija je pustila Edina Vranja i najavila da će ustupiti Tužilaštvu BiH 26 predmeta tzv. tajnih optužnica koje imaju u evidencijama. Zato danas nećemo prezentirati mjere, ali ćemo predstaviti statističke pokazatelje o uvozu i izvozu roba između BiH i Srbije. BiH je prošle godine u Srbiju izvela 1.150.000.000 KM roba, dok je Srbija je izvezla u BiH dvije milijarde KM. Dominantno mjesto robne razmjene zauzimaju prehrambeni proizvodi te proizvodi pića i duhana u iznosu od 145 miliona KM. Više od 85 posto uvezenih roba predstavljaju proizvodi u iznosu od 520 miliona KM koji nisu od esencijalnog značaja i zamjenjivi su bh. proizvodima. Vrijednost koju Srbija izvozi u u BiH je dvostruko veća od vrijednosti koju izvozi u druge zemlje. BiH je bila korektna u vanjsko-trgovinskim odnosima, a narod nije bojkotovao ono što je dolazilo iz Srbije. Čak 6.200 firmi iz Srbije izvozi u BiH”, kazao je Ademović.

Kazao je da izvoz iz BiH u Srbiju je dodatno otežan, jer nadležna ministarstva Srbije drugačije tumače isti tekst na deklaracijama, pa su izvoznici iz BiH su prinuđeni da prilagođavaju taj tekst kako bi njihovi proizvodi mogli biti izvezeni u Srbiju.

“Navest ćemo dva najveća primjera kako javna preduzeća uvoze iz Srbije, a to su BH Telecom i Elektroprivreda BiH. BH Telecom je potpisao ugovor sa kućom TV Pink kojoj svakog mjeseca plaća 120.000 eura da bi bila uvrštena u program Moje TV, a to je prostor za reklamiranje i prehrambenih proizvoda, na osnovu čega i korisnici stječu navike. Elektroprivreda nabavlja ugalj od 11 miliona vrijednosti uglja od rudnika čiji je vlasnik Vuk Hamović.

Građani BiH bez predrasuda kupuju roku iz Srbije, a javna preduzeća koriste usluge iz Srbije. Danas smo prinuđeni da otvorimo pitanje saradnje sa Srbijom i naglasimo značaj koncepta “Kupujmo domaće”. Posebno pozivamo javna preduzeća da preispitaju sve ugovore sa firmama iz Srbije i da fokus stave na nabavku domaćih roba i usluga”, kazao je Ademović.

On se dotaknuo i tenzija koje se posljednjih dana dižu u BiH.

“Često me pitaju ovih dana bojite li se, bojite li se rata. Ja lično sam spreman svoj državu dati život, ali to nije nikakav poziv. Pružamo ruku mira, mi smo za mir. Ratove pokreću bogati luđaci, u ratu stradaju sirotinja, stanovništvo i civili. Građani, dobro razmislite prije nego što poslušate nekog od tih bogatih luđaka kada vam kreiraju ratni ambijent i pozovu vas u rat. Ali, mi ćemo uvijek biti spremni”, rekao je Ademović.

(Ajdin Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.