22.10.2021. 16:53
0
Nakon Mostara i Sarajeva, mladi na jedan dan bili vlast u Banjaluci
Grad Banja Luka danas je bio domaćin trećeg odigravanja Welcome to Electionville u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su događaji uspješno provedeni u Mostaru i Sarajevu, mladi iz Banjaluke danas su imali priliku biti odgovorni za gradske procese. 

Događaj u Banjaluci svečano su otvorili John Skoglund, zamjenik šefa misije Ambasade Švedske u BiH, Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti i Jasmin Bešić, generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

“Igra Electionville, razvijena od strane Švedskog udruženja lokalnih vlasti i regija, prvobitno je bila namijenjena igranju na stolu, nakon čega su je imali priliku igrati učenici osnovnih škola. Prije dolaska Electionville-a u BiH, veliki broj djece u Švedskoj već je igrao ovu igru. Na kraju, moram se zahvaliti našim partnerima Institutu za razvoj mladih KULT i LDA Mostar koji su pomogli u angažovanju mladih, organizaciji događaja, ali i omogućili obuku game mastera i asistenata. ”, rekao je John Skoglund, zamjenik šefa misije Ambasade Švedske u BiH. 


"Mislim da je Grad Banjaluka jako dobar primjer važnosti mladih ljudi – naši gradonačelnik i predsjednik Skupštine i dalje spadaju u grupu mladih ljudi. To je zaista jedan poziv za sve vas da budete aktivni participanti u vašim lokalnim zajednicama. Zašto da budete samo neko ko igra ovu igru, kada možete biti neko ko donosi odluke u lokalnim skupštinama i vijećima. Nadam se da ćete se kroz sve što danas naučite odvažiti na takve korake, jer nam je želja da sve ono što želite imati u lokalnoj zajednici bude kreirano upravo od vas kako bi ostali ovdje, planirali vašu budućnost i živote. Nadam se da ćete uživati, a iskoristit ću priliku i da vas pozovem u ponedjeljak na veliku svečanost povodom ponovnog otvorenja našeg Doma omladine, mjesta namijenjenog svima vama“, riječi su Milade Šukalo, savjetnice gradonačelnika za društvene djelatnosti.


Na nekoliko sati, dvanaest mladih obavljalo je dužnost gradskih odbornika, te se susrelo sa mnogim izazovima i preprekama. Kroz igru učesnici su se oslanjali na osnovne principe demokratskog procesa, uvažavali različita mišljenja, ali se i borili za uvjerenja i programe zamišljenih stranaka kojima su pripadali. 

Po završetku igre učesnici su imali priliku upoznati se i razgovarati sa donosiocima odluka i predstavnicima organizacija civilnog društva u Banjaluci, koji su navodeći primjere iz prakse, mladima detaljnije opisali sam proces rada, ali i izazove sa kojima se susreću svakodnevno. 

Welcome to Electionville je igra nastala u Švedskoj koja simulira rad gradske skupštine/vijeća. U Švedskoj se provodi u osnovnim i srednjim školama, a zbog unificiranosti demokratskog procesa, igra je primjenjiva i u drugim državama. 


Tokom igre, učesnici se fokusiraju na poboljšanje vlastitih demokratskih vještina, jačaju pregovaračke sposobnosti, ali i uče o važnosti kompromisa, te postizanja dogovornih rješenja u cilju neometanog rada organa vlasti koji djeluju na lokalnom ali i višem nivou. 

Pored toga, učestvovanjem u igri Welcome to Electionville, mladi su jačali proaktivnost, inkluzivnost ali i opću osviješćenost o političkim procesima u Bosni i Hercegovini. 



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.