30.10.2021. 12:54
0
Delegacija Ambasade Italije u BiH posjetila Unsko-sanski kanton
Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza sa saradnicima i italijanskim europarlamentarcima boravio je u posjeti Unsko-sanskom kantonu (USK). Na sastancima s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem razgovarano je prvenstveno o trenutnoj situaciji s migrantima i izbjeglicama.

"Evidentan je organizacijski i upravljački pomak kada je u pitanju prihvat i smještaj ovih ljudi. Zaista mi je drago zbog pozitivnog napretka, ali zbog delikatnosti situacije moramo svi zajedno nastaviti raditi i ulagati maksimalne napore kako bismo efikasno rješavali ove probleme. Nadam se da će Bosna i Hercegovina što prije krenuti s provedbom potrebnih reformi i približavanju Evropskoj uniji, kako bi sve bilo mnogo lakše", kazao je italijanski ambasador u BiH Di Ruzza.

Premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom su ukazali na potrebu još značajnijeg angažmana države, a posebno Evropske unije u kontroliranju migracijskog procesa.

"Ponekad je odnos Evropske unije i licemjeran, jer ljudi u migrantskim centrima i na našim ulicama ne žele biti ovdje. Njihov cilj je odlazak u neku od razvijenih evropskih država, a italijanski europarlamentarci su se imali već priliku upoznati s postupanjem hrvatske policije u tim prilikama. Definitivno nekorektno ponašanje prema Bosni i Hercegovini, naročito gradu Bihaću i Unsko-sanskom kantonu. Zato smo posebno u tom segmentu tražili podršku i pomoć", riječi su bihaćkog gradonačelnika Fazlića.

Razgovarano je i o određenim projektima privredne, odnosno poslovne saradnje, kao i o potencijalnim investicijama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.