30.10.2021. 13:55
5
Schwarz-Schilling: U Brčkom pojačati vojno prisustvo, šta to čekaju, šta čekaju?! Posljednji je čas, ili će biti prekasno
Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling kazao je da je situacija u BiH vrlo opasna.

-Svi znamo da je, po Dejtonu međunarodna zajednica obavezna da se brine o miru u BiH. Ali, sad ase čini da se situacija otela kontroli. Još u avgustu je RS odbila odluku OHR-a, tzv Inckov zakon. Međunarodna zajednica nije tada reagirala na odgovarajući nacin. Jasno je da Dodik onda ide još dalje, protuustavno, antidejtonski, ispipava puls, blokira zemlju i posmatra koliko daleko može ići, rekao je Schwarz-Schilling.

On je upozorio da Milorad Dodik huška i vodi zemlju u potpuni haos, a, što je najgore, međunarodna zajednica i dalje ne reagira i te sve ostaje na riječima.

- Sad je posljednji čas da se nešto preduzme, da se Dodik zaustavi. OHR sa jakom međunarodnom podrškom na prvom mjestu, zatim EUFOR i NATO su tu glavni igrači. Inaće će biti prekasno. Ja već godinama zastupam ideju da se u Brčkom pojača vojno prisustvo. I dalje mislim da bi to u mnogome otežalo Dodikove planove otcjepljenja, naveo je on za Hayat TV.

Kako je kazao, došli smo do situacije da neko, ko je član najvišeg državnog tijela, nekažnjeno ruši državu, a međunarodna zajednica ne preduzima ništa.

- Šta to čekaju, pitam se, šta čekaju? Vidim da Tužilastvo BiH preduzima neke korake protiv Dodika, čak ako dođe i do apelacije Ustavnom Sudu BiH, to neće puno pomoći, pa RS je već odbijala odluke Ustavnog Suda. Znači, zakonska sredstva koja Bosna i Hercegovina ima nisu dovoljna da se zaustavi ovo rušenje političkog sistema BiH, istaknuo je bivši visoki predstavnik.

On je i po ko zna koji put apelirao na EU, ali i na SAD, da Dodika sklone s političke scene.

- Odavno ga je trebalo skloniti. Ako EU ne bude dovoljno jaka i jedinstvena, da zajedno sa Amerikom odigraju ovdje kako treba, čitavom regionu prijeti opasnost od rata. Ili Amerika ili opozicija u RS-u, najbolje svi zajedno, kako god, krajnje je vrijeme da se Dodik ukloni sa političke pozornice,  naglasio je.

Podsjetio je na izjavu Sergeja Lavrova od prije nekoliko dana, kada je kaza da je Srbija najvažniji faktor mira i stabilnosti u regionu, te da njeno mišljenje o svim pitanima treba biti uzeto u obzir.

- Šta nam ova apsolutno dvosmislena izjava govori? Da od Srbije i Vučića zavisi hoćemo li imati rat ili mir na Balkanu? Nažalost, cijela regija je u posljednje vrijeme jako nestabilna. Kako bi Lavrov to objasnio? Sam Vučić je dovoljno pametan, da ne daje nikakve huškačke izjave, za to on ima svoje potrčke. I taj "srpski svet", koji se u posljednje vrijeme sve češće spominje, nije ništa drugo nego novo ime za stari projekt "Veliku Srbiju", projekt koji je u posljednje vrijeme opet jako aktivan, rekao je Schwarz-Schilling.

(Ajdin Balićevac)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.