1.11.2021. 19:42
0
Cilj Vlade TK bolji uvjeti za pacijente i finansijska konsolidacija UKC-a Tuzla
U cilju unapređenja rada Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić danas je upriličio sastanak sa predstavnicima članovima Uprave, Upravnog odbora i drugim predstavnicima te zdravstvene ustanove, te predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Zavoda za javno zdravstvo TK.

- Cilj koji smo postavili je veoma ambiciozan i, imajući u vidu prethodna postupanja i godine nagomilavanja dugovanja, to je nešto što se ne može ostvariti u kratkom vremenskom roku. Ipak od danas počinjemo i pravimo plan da za nekoliko godina u cjelosti saniramo sva dugovanja UKC-a Tuzla i time ovu, zdravstvenu ustanovu stavimo na čvrste noge - kazao je premijer Hodžić, ističući partnerski odnos kojeg u ovom procesu moraju imati UKC i Vlada TK.

Vlada TK je danas izrazila i spremnost za ulaganja u opremanje UKC Tuzla, obzirom na trenutni nivo opremljenosti UKC Tuzla, te učestale pojave da pojedini medicinski aparati nisu u funkciji, a sve sa namjerom skraćivanja i potpunog ukidanja liste čekanja pacijenata, naših sugrađana.

Ministar finansija TK Vedran Lakić je kazao da je današnji sastanak bio pripremnog karaktera, ali da su odredili pravce djelovanja i podijelili prva zaduženja.

- Već za desetak dana, uz pripremljene materijale od menadžmenta ustanove i Upravnog odbora, predložit ćemo budući partnerski odnos Vlade TK i UKC-a  Tuzla. Cilj je dugoročna finansijska stabilnost i kvalitetnija usluga prema pacijentima – rekao je Lakić.

UKC Tuzla ove godine nije prekidao pružanje medicinskih usluga pacijentima, niti su smanjili njihov obim, a sve to, kako je kazao direktor te ustanove Alen Kamerić, uz uslove pandemije neminovno je utjecalo na povećanje troškova UKC-a.

- Ali i pored toga očekujemo da ćemo ovu godinu na kraju, uz pozitivan medicinski rezultat, okončati i pozitivnim finansijskim rezultatom. Uz to, u cilju potpune transparentnosti rada, započeli smo sa provođenjem svih mjera koje je naložila budžetska inspekcija Tuzlanskog kantona - rekao je Kamerić.

Premijer Hodžić je izrazio interes za realizacijom i kapitalnih projekata od interesa za oblast zdravstva na području Tuzlanskog kantona. Na prvom mjestu to se odnosi na izgradnju Urgentnog centra, što će također biti jedna od tema narednog sastanka, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.