3.11.2021. 18:36
0
"Problemi sa gasom nemaju veze s prelaskom na Turski tok" navodi Hadžialjević
FOTO: FENA
Direktorica Energoinvesta d.d. Sarajevo Bisera Hadžialjević izjavila je danas da problemi sa snabdijevanjem gasom nemaju veze s prelaskom na Turski tok, niti sa zatvaranjem ugovora s mađarskim transporterom.

Na konferenciji za medije u Sarajevu, Hadžialjević je istaknula da problem s gasom nastaje zbog Gazpromovog pokretanja isporuke drugim tokom od januara ove godine za sve, za BiH, Mađarsku, Hrvatsku, Austriju i ostale. Precizirala je da skladištenje gasa ne može biti riješeno preko noći, već da je za takav projekt potreban vrlo dug period. 

Hadžialjević je pojasnila da mi imamo samo jednu rutu dostave gasa i to je iz Srbije preko Zvornika, a drugi krak iz Mađarske je potpuno zatvoren za dostavu gasa od Gazproma.

- Energoinvest je, kao glavni snabdijevač, na dan kad se desila havarija na gasovodu u Bugarskoj zamolio da Gazprom nađe način kako da dostavi gas drugom rutom i dobili smo odgovor da to preko Ukrajine nije moguće - rekla je Hadžialjević.


Dodala je da je tada najbrži način za nastavak snabdijevanja bio da Srbijagas ustupi potrebnu količinu i u tome su uspjeli istog dana kako gasni sistem ne bi bio ugrožen.

- Gas je danas pušten kroz Bugarsku i sada treba dopuniti gasovod nakon čega kreće normalna isporuka - rekla je Hadžialjević.


(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.