3.11.2021. 21:36
0
UN objasnio šta je sve potrebno kako bi se ugasio OHR u Bosni i Hercegovini
Nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo večeras jednoglasno s 15 glasova ZA rezoluciju kojom je produžen mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva Barbara Woodward upozorila je na zabrinjavajući izvještaj o BiH koji je trebao, ali nije, predstavio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Ocjenjujući da se BiH suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u postdejtonskom vremenu izrazila je zabrinutost zbog retorike podjela koje se čuju u nekim dijelovima BiH, posebno u bh. entitetu Republika Srpska, kao i zbog povlačenja predstavnika RS-a iz državnih institucija, što je rušenje, kaže, ustavnog poretka čime bi se srušilo i 26 godina rada na miru.

- Ovi postupci jednaki su secesiji. To ugrožava mir i stabilnost BiH i regije zapadnog Balkana, ali Dejtonskog mirovnog sporazuma. Stoga je ključno da Vijeće sigurnosti stavi do znanja da podupire vojnu podršku EUFOR-a u BiH, kao i civilnu podršku visokog predstavnika - podvukla je.

Smatra da prerano zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) prije ispunjenja 5 + 2 uvjeta nije u interesu BiH te je pozvala političke snage u BiH da se vrate na put napretka.

Predstavnica Norveške u Vijeću sigurnosti UN-u Mona Juul kazala je da EUFOR znači stabilnost i sigurnost u BiH i zato je produženje njegovog mandata ključno da se održi mir, ali je izrazila žaljenje što nije usvojen "bogatiji" tekst rezolucije.

Zahvalila je visokom predstavniku na izvještaju koji oslikava prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu te je podržala njegovu ulogu i izrazila uvjerenje da će imati značajnu ulogu u BiH.

Napominje da je potrebno poduzeti korake da se 5 + 2 uvjeti ispune, a to je, kaže, moguće ako se konstruktivno radi zajedno. Tek tada se OHR može zatvoriti i međunarodni nadzor prestati, ali smatra to još nije moguće.

Predstavnica Sjedinjenih Američkih Država Linda Thomas-Greenfield također je pohvalila jednoglasno usvajanje rezolucije, ali je i zahvalila Schmidtu na njegovom izvještaju koji je pomogao kako bi međunarodna zajednica bila informirana o stanju u zemlji.

- Cijenimo njegov rad i radujemo se sastanku s njim. BiH je na raskršću posebno zbog opasne retorike podjela koja mora prestati. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je RS da se povuče iz bh. institucija te se slažemo sa Schmidtovim izvještajem u kojem piše da je to opasan put za BiH - kazala je.

Napominje da Dodikovi pozivi da se izradi novi ustav za RS predstavljaju ozbiljne prijetnje Dejtonu koji je sačuvao mir do sada te je pozvala na deeskalaciju stanja i političare da se vrate upravljanju jer se Predsjedništvo BiH mora redovno sastajati, a državne institucije moraju biti operativne.

Predstavnik Kine Zhang Jun, zemlje koja ne priznaje legitimitet visokog predstavnika, kaže također da su veliki izazovi pred BiH, ali kaže da se treba pozabaviti svim stavovima unutar BiH i izbjegavati nametanje vanjskog rješenja.

Neki se ne slažu s visokom predstavnikom naglašava Jun koji kaže da su bonske ovlasti bile potrebne za posebnu eru što se treba adaptirati u cilju održavanja stabilnosti i sigurnosti.

Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzia, zemlje koja također ne podržava visokog predstavnika, izrazio je zabrinutost zbog trenutnog stanja u BiH jer od rata nije bilo ovakvo pogoršanje političke situacije, čemu su doprinijele nedogovorne politike.

Smatra da neke njegove kolege imaju pogrešan stav prema BiH jer misle da imaju pravo govoriti BiH kako upravljati državom te je ponovio da BiH nema visokog predstavnika niti kandidata za tu poziciju zbog čega nema razloga ni razmatrati njegov izvještaj.

Utemeljenje za te tvrdnje vidi u alternativnom izvještaju koji je kružio Vijećem sigurnosti, a koji su poslali predstavnici Republike Srpske, a kazao je i da ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj nema podršku svih u BiH.

- OHR je postao očigledno problem i prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu. Zašto potkopavate mir u BiH i zašto radite akcije koje su protivne demokratiji, zašto postoje dupli diplomatski standardi kada je riječ o BiH - upitao je Nebenzia.

Kaže da je na snazi sve veći pritisak na predstavnike RS-a i srpskog naroda te upozorio da se stalno okrivljuju samo Srbi te demonizira sve što Srbi rade u posljednje vrijeme što ima za cilj, smatra, reviziju Dejtona.

- Najavljuju se unilateralne sankcije zato podsjećamo da je garancija za uspjeh dijalog bez vanjskog uplitanja i treba ležati na legalno izabranim tijelima u skladu s njihovim mandatima te rješenja moraju tražiti predstavnici zemlje - dodao je.

Čestitao je Meksiku, zemlji koja predsjedava Vijećem sigurnosti, koji su uspjeli osigurati da se jednoglasno produži mandat.

(Fena / H. Ahbabović)

OHRUNBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.