5.11.2021. 19:23
0
Danas svjedočila Sanita Alagić, koja je svojevremeno respiratore nazvala "registratorima": Fikreta Hodžića upoznala tokom potpisivanja ugovora
Saslušanjem uposlenika Federalne uprave civilne zaštite Enise Bajrović i Sanite Alagić nastavljeno je suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, prenosi danas Avaz.

Enisa Bajrović je pomoćnica direktora FUCZ i rukovodilac Sektora za opće i pravne poslove. Ona je bila član Federalnog štaba CZ do 25. marta 2020. godine, koji je potom promijenjen

Štab je donosio odluke o nabavci medicinske opreme i sredstava, s navedenim tačnim količinama i cijenama. Kako je ispričala, nakon što Štab nije prihvatio prijedlog FUCZ za nabavku medicinske opreme, u kojem nije bila navedena specifikacija, odnosno šta se od opreme traži, prijedlog je odbačen. Na toj sjednici je Marina Bera iz Federalnog ministarstva zdravstva pitala šta je predmet nabavke, međutim, nije dobila odgovor, a na istom odgovoru insistirala je i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, navela je svjedokinja.

Rečeno je da će se o tome raspravljati na narednoj sjednici. Međutim, 24. marta 2020. održana je sjednica Kolegija FUCZ, na kojoj je raspravljano o izmjeni članova Federlanog štaba, a prema prijedlogu direktora Fahrudina Solaka jer, kako je tada naveo, Štab nije bio efikasan.

Tu izmjenu uredbe o Federalnom štabu CZ napravila je Enisa Bajrović. Ona, kako je danas navela, nije imala informaciju koliko će novi štab brojati članova.

tab je promijenjen a, prema izjavi svjedokinje koju je dala u istrazi, direktor Solak je rekao da se pojedini članovi Štaba trebaju promijeniti jer su se suprotstavili odluci o nabavci medicinske opreme.

Bajrović je također radila i na odluci o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama, a što se radi kada se oporema nabavlja po hitnom postupku. Kako je danas pojasnila, ona obično stavi svoj paraf kada priprema takve prijedloge odluka, no u ovom slučaju to nije uradila, jer smatra da ovakav način nabavke nije transparentan.

Riječ je o nabavci stotinu respiratora „Srebrene maline“ a Bajrović je potvrdila da je u toj odluci naveden drugačija oznaka respiratora - HCV003, te da je kasnije Adnan Hrapović koji radi u Službi za javne nabavke došao i rekao da je došlo do tehničke greške u slovima i da treba pisati ACM812.

Ona je, kako je ispričala danas, tada mislila da se zaista radi o tehničkoj greški. Kada je izbila afera s respiratorima pitala je Senitu Alagić o izmjeni broja za respiratore, a ona joj je također ponovila da je u pitanju tehnička greška.

Danas se počelo i sa saslušanjem Sanite Alagić, koja je pomoćnica direktora FUCZ i šefica Sektora za finansijsko poslovanje, javne nabavke i skladištenje.

Ona je tvrdila da je Vlada Federacije BiH bila ta koja je našla ponuđača za nabavku respiratora. Alagić je, kako je rekla, Fikreta Hodžića upoznala 3. aprila 2020., kada je došao na potpisivanje ugovora. Njoj je tada javljeno da dođe u Solakov kabinet, gdje je bio i Hodžić.

na je ispričala i da je Federalna uprava CZ imala pet miliona KM sredstava za nabavku respiratora, međutim, rečeno joj je da je to nedovoljno, da treba pronaći još sredstava, te da u međuvremenu suspendira odluku o popravci helikoptera, kako bi se povećala sredstva na 7 miliona KM za nabavku respiratora.

Ova svjedokinja je također navela da je zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka MIličević tada rekla da se to radi zbog kupovine respiratora.

Alagić je, između ostalog, rekla da su sve odluke o nabavci medicinskih sredstava i opreme pripremali u FUCZ, ali da je odluke donosio Federalni štab CZ.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.