8.11.2021. 11:04
0
Džaferović nakon sastanka sa Escobarom: SAD su garant sigurnosti ove zemlje i to je za mene ključna poruka
Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH prenio je poruke koje mu je rekao zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) na sastanku održanom u Predsjedništvu BiH, prenosi danas Dnevni Avaz.

Džaferović je rekao da su SAD najvažniji partner BiH i garant razvoja Dejtonske BiH.

- SAD su garant sigurnosti ove zemlje i to je za mene ključna poruka. Niko ne može umanjiti izgrađeni nivo reformi. BiH mora nastaviti evropskim putem i ispunjavanjem obaveza iz usvojenog programa reformi - naveo je Džaferović.

Dodao je da je pomenuta ekonomska saradnja zemalja regije.


- Moraju se raščistiti neke stvari kada je u pitanju "Otvoreni Balkan". Što se mene tiče, BiH treba da ide putem regionalne saradnje - kazao je Džaferović.

Džaferović je, kako je naveo, na sastanku rekao da je blokada institucija neprihvatljiva.

- Trebamo da ispunjavamo 14 prioriteta. Ono što sam kazao, također, je da je vrlo važno da se rješava odnos sa susjedima. Prije svega Ugovor o granici i finaliziranje ugovora. Neprihvatljiva je bilo kakva zamjena teritorija - istakao je Džaferović.

Kao što je prije njega rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, i Džaferović je dodao da nije bilo riječi o sankcijama prema Dodiku.

- Ono što je za mene bitno je da je Eskobar rekao da ne može biti nikakvog unilateralnog umanjenja reformi u BiH. Sve što smo radili u 26 godina, uradili smo u skladu sa Dejtonom - naveo je član Predsjedništva BiH te dodao da je za njega najvažnija poruka da će mir i stabilnost BiH biti sačuvani.

O trenutnoj krizi u BiH, rekao ja da bilo kakav dogovor o rješavanju krize mora proći kroz institucije BiH.

- Možete napraviti bilo kakav dogovor, ali da to ne bude usvojeno u institucijama BiH, to ništa ne znači - kazao je Džaferović na konferenciji za medije.

Istakao je da misli da niko ko poduzima akcije koje poduzima Milorad Dodik, ne može proći bez sankcija o bilo kome da se radi.

(H. Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.