9.11.2021. 20:14
0
Escobarova nova izjava još više će zabrinuti Dodika: Schmidt ima legalan mandat koji crpi iz PIC-a, a ne iz Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a
Specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, u današnjim izjavama nakon sastanka sa političkim predstavnicima u Banjoj Luci komentarisao je rad aktuelnog i prethodnog visokog predstavnika u BiH.

S obzirom na to da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, konstantno negira aktuelnu funkciju Christiana Schmidta, smatrajući nelegalnim visokim predstavnikom, Escobar je iznio svoj stav u vezi sa tom pričom.

Kako je rekao, visoki predstavnik ne crpi mandat iz Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, već iz Vijeća za provedbu mira. 

- Visoki predstavnik ne crpi mandat iz Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a nego iz Vijeća za provedbu mira. To nije trajna institucija i mi ne želimo da on zauvijek ostane u BiH. Međutim za zatvaranje OHR-a potrebno je ispuniti postavljene uslove i zadatke, rekao je Escobar u intervjuu za BHRT.

Iz navedenog Escobarovog odgovora jasno se da zaključiti da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju Schmidtovog mandat, koji je za njih apsolutno legalan i legitiman, što svakako nije dobra vijest za Dodika i njegove političke partnere.

Sa druge strane, govoreći o Zakonu o zabrani negiranja genocida u BiH, koji je uveo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, Escobar je rekao kako je to pitanje koje je trebalo biti riješeno prije 20. godina.

- Ne želim komentarisati njegovu odluku, međutim što se tiče samog problema zbog kojeg je ona donesena, to je pitanje koje je trebalo biti rješeno prije 20 godina, dogovorom u Bosni i Hercegovini. Problem je što političari u Bosni i Hercegovini se ni danas nisu odmakli po načinu razmišljanja u odnosu na ono od prije 20 godina, kazao je on.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.