11.11.2021. 11:34
0
Odgođeno suđenje za "Krvavi Bajram" u Mostaru: Cvitanović pitao "je li navijač ili je optuženi
Zbog nepostojanja procesnih uvjeta danas je u Kantonalnom sudu u Mostaru odgođen početak glavnog pretresa u slučaju poznatom kao "Liska park" odnosno, "Krvavi Bajram" u Mostaru.

Naime, branilac po službenoj dužnosti prvooptuženog Ivana Hrkaća, Nenad Gvozdić bio je zauzet drugim pretresom, ali je, kako je to iznijela predsjedavajuća Sudskog vijeća, Erna Filipović ovlastio svoje kolege, advokate ostalih optuženih da ga danas, praktično, mijenjaju.

Zakazano novo suđenje

Međutim, Hrkać, koji je ranije izbivao u Hrvatskoj, insistirao je da ga zastupa Gvozdić te je novo suđenje zakazano za 3. decembar.

Uz Hrkaća, optuženi u ovom slučaju su Božo Perić, Željko Planinić i Zlatko Pavlović te Josip Cvitanović zvani Cviki.

Cvitanović je i danas negodovao zbog uvjeta u sudnici, kazavši da ne čuje jer je sjedio na mjestu predviđenom za publiku te pitao "je li navijač ili je optuženi".

On je, naime, doveden iz KPZ Mostar, gdje je pritvoren zbog ubistva Marka Radića Make, koji je u slučaju Liska park bio prvo optuženi.

Napali grupu

Suđenje je započeto još 2006. godine, a prema optužnici Radić, u svojstvu bivšeg načelnika Policijske uprave u zapadnom dijelu grada te Cvitanović i ostali kao bivši pripadnici specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne teretili su se da su na Bajram, 10. februara 1997. godine oko 14 sati, naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku.

Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate unazad, počeli su pucati iz pištolja te zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše ozlijedili 23 osobe. Seid Maksumić i Safet Radoš su bili teško ozlijeđeni, a među onima koji su zadobili lakše ozljede bio je i bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić, prenosi avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.