12.11.2021. 8:31
0
Efendić obišao poplavljene kompanije u Rajlovcu
FOTO: FENA
Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić obišao je kompanije "Selzer ", "Robot“ i "Messer Tehnoplin“ u Rajlovcu.

Uvjerio se da se u kompaniji "Selzer Grupa" proizvodnja odvija kao da poplava nije bilo, dok se u "Messeru" privodi kraju čišćenje kruga kompanije i uspostavlja proces proizvodnje i distribucije. U kompaniji "Robot" oko 150 radnika iz Sarajeva i Zvornika radi na raščišćavanju uništene robe, pokušavajući spasiti ono što je ostalo.

Predsjednik Uprave kompanije "Selzer" Lutz Henkel kazao je da su hale prilikom gradnje izdignute iznad temelja tako da voda nije zahvatila proizvodne pogone, te su spriječene veće štete u firmi.  Također je kazao da će ova renomirana kompanija pružiti pomoć i drugim kompanijama u industrijskoj zoni Rajlovac koje su pretrpjele velike materijalne gubitke.


- Firma "Selzer" na ovoj lokaciji trebala bi imati ubrzo 300 uposlenih, već jedan dio radnika proizvodnje ovdje radi, tako da je nama vrlo važno da se ovdje nastavi širenje autoindustrije. Bili smo spremni u danima vikenda, ukoliko bude potrebno, da se ugrade agregati za ove firme, na svu sreću došlo je brzo do uključenja električne energije - kazao je načelnik Efendić.


Najveće štete, među privrednim subjektima koji posluju u Rajlovcu, prema dosadašnjim procjenama, imat će kompanija "Robot", u kojoj je voda uništila velike zalihe robe, tehnike i drugih vrsta robe u skladišnim prostorima. Materijalna šteta u skladištima kompanije "Robot" veća je od četiri miliona KM. 

- Krug firme 'Messer Tehnoplin' najvećeg dobavljača plinova i opreme za plinove u BiH, se čisti, polako se proizvodnja uspostavlja i vraćamo se prema svijetu, bitno je da imamo struju, vodu, otvorene komunikacije i to nam je u ovom trenutku najbitnije - rekao je direktor kompanije Avdo Dedić.

Materijalna šteta nakon poplava u ovoj kompaniji je velika, još uvijek neke stvari pokušavaju da revitalizuju, nešto da nabave, a pomoći će i sestrinske kompanije "Messera“ iz čitavog svijeta, tako da se ova firma polako vraća normalim procesima.

- 'Messer' je velika kompanija, ljudi su ovdje spremni na to i mislim da će se u nekom relativno skorom vremenu 'Messer' vratiti na ono što je bio prije poplava, a to je najveći dobavljač plinova i opreme za plinove u BiH - poručio je Dedić, saopšteno je iz Općine Novi Grad. 



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.