12.11.2021. 20:07
0
KS dogovorio saradnju s Generalnom direkcijom šuma Turske
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić razgovarao je danas u Ankari s generalnim direktorom Generalne direkcije šuma Turske Bekirom Karacabeyom o usaglašavanju memoranduma o razumijevanju koji će potpisati ministarstvo i direkcija.

Delić je izjavio da je veoma zadovoljan današnjim sastankom i dogovorima koje su postigli.

- Razmijenili smo ideje i prijedloge, te se složili da naša saradnja treba ići u smjeru edukacije, organiziranja seminara i stručnih radionica, razmjene naučnih i tehničkih informacija, povezivanja naših institucija u oblasti šumarstva i ruralnog razvoja i drugim bitnim segmentima u oblasti šumarstva - dodao je Delić.

Memorandum o razumjevanju koji će potpisati dvije institucije odnosi se na saradnju u oblasti zaštite šuma i unaprjeđenja gospodarenja šumama, saradnju na unaprjeđenju ruralnog razvoja, razmjenu iskustava u oblasti upravljanja šumama, kao i iskustava o upravljanju i restruktuiranju zemljišnih parcela.

Posebno se to odnosi na oblast formiranja državnih zemljišta za javne potrebe, konsolidaciju zemljišta po pitanju ruralnog razvoja, aktiviranje nedovoljno iskorištenog i neprivlačnog zemljišta u državnom vlasništvu, te saradnju vezanu za značaj šuma u globalnoj borbi s klimatskim promjenama.

S tim u vezi, dogovorena je i saradnja na razmjeni studenata i učenika u okviru dana pošumljvanja u Turskoj i Kantonu Sarajevo. To će biti izuzetna prilika, kako za studente i učenike iz Bosne i Hercegovine, tako i za studente i učenike iz Turske da već u fazi školovanja stvaraju veze s kolegama i razmjenjuju znanja i iskustva u oblasti šumarstva.

Osim navedenog, ministar Delić kazao je i da je danas dogovorena realizacija dva značajna projekta za Kanton Sarajevo.

- Razgovarli smo i o zdravstvenoj zaštiti šuma, te dogovorili saradnju na realizaciji dva vrijedna projekta koji se tiču monitoringa zdravstvenog stanja šuma i uspostavljanja dijagnostičko-prognozne službe za oblast šumarstva na području Kantona Sarajevo. Uspostavljanje te službe od iznimnog je značaja, ne samo za Kanton Sarajevo, nego i za Federaciju BiH i bit će prvi takve vrste u Kantonu, ali i u FBiH - pojasnio je Delić.

Istakao je i da današnji dogovor predstavlja intenzivno jačanje veza između Kantona Sarajevo i prijateljske Republike Turske, ne samo u oblasti šumarstva, nego i sveukupnih odnosa, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.