12.11.2021. 20:19
0
"Umjesto da realiziraju šest miliona KM za poplave, oni se popnu na bagere i prave selfije"
Šef Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević govorio je o realizaciji kapitalnih projekata kantonalnih ministarstava.

- Budžet Kantona usvojen je u visini od milijardu i 134 hiljade KM. Vlada svaki mjesec na zvaničnoj stranici prezentira izvještaj. Za prvih devet mjeseci izvršenja budžeta u Ministarstvu privrede od ukupno 41 milion, realizacija tog budžeta je negdje oko 51 posto. Od tih 41 milion, 23 miliona KM je realiziacija, a trebala je da bude 75 posto - rekao je Dević. 

Tvrdi da je stanje očajno kada su u pitanju kapitalni projekti i investicije. Kako kaže Dević, od planiranih 19 miliona KM kapitalnih investicija realizirano je ukupno 900 hiljada ili samo sedam posto.

- Kada je u pitanju Ministarstvo komunalne privrede od 29,5 miliona KM, izvršenje za devet mjeseci je samo 13 posto, odnosno samo tri milona. Ono što je frapantno u ovom ministarstvu je da je postojala stavka od šest miliona KM za uređenje korita i vodotoka, a realizacija toga je nula KM. 

Ovdje govorimo o kapitalnim investicijama. U Ministarstvu saobraćaja utrošeno je svega 680 hiljada KM. Za izgradnju saobraćajnica i parkirališta ukupno je izdvojeno 39,5 miliona KM, a utrošeno je svega 2,5 miliona. Ovo je Vlada koja puno priča i obećava, a vidjeli ste ih i na ovim bagerima u momentu kada ne realiziraju šest miliona KM za poplave. Onda se popnu na bagere i prave selfije. Ta slika najbolje govori o njihovom populizmu - zaključio je Dević.

Zastupnik Haris Zahiragić osvrnuo se na nedavni slučaj djevojčice iz Kaknja koja je operisana u privatnoj ambulanti u Sarajevu i nalazi se u životnoj opasnosti.

- Doktorica koja je operisala djevojčicu rekla je da roditeljima da moraju dugo čekati na operaciju u kantonalnoj bolnici, pa je onda operaciju uradila u privatnoj ambulanti. Javni sektor i javne bolnice koje plaćamo već godinama služe kao čekaonice. To nije problem Sarajeva, nego Zenice, ali problem Sarajeva je kako je ta doktorica koja nije imala licencu smjela raditi operaciju Sarajevu i to u stomatološkoj ordinaciji. Mi nismo komunisti, mi ne tvrdimo da doktori nemaju pravo na privatne ambulante, ali doktori ne smiju slati našu djecu da vrše operacije u privatnim ordinacijama - izjavio je Zahiragić.

Govorio je i o nedavnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je prekinuta zbog nedostakta kvoruma.

- Činjenica je da vladajuća većina ulaskom Admele Hodžić u Stranku za BiH nemaju više 18 zastupnika. Ima onih koji su samostalni i trguju sa glasovima. Klub SDA je održavao kvorum nekoliko posljednjih sjednica, dok je Konaković išao na političke kafe i sastanke. Pozivamo Konakovića da sjedi u Skupštini i da ne ide po političkim sastancima tokom sjednice - istakao je Zahiragić.

(AJdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.