16.11.2021. 8:22
0
Nakon Palmera i Escobara, još jedan "šerif" je došao u grad: Kakve će poruke poslati Derek Chollet u toku posjete Sarajevu
Derek Chollet, viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, boravi u službenoj posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Pored obaveza u američkoj ambasadi u BiH, za danas su predviđeni susreti i sa članovima Predsjedništva BiH, kao i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, mada bi američki diplomata trebao imati i sastanke s još nekim bh. funkcionerima. I prije svog dolaska u Sarajevo naglasio je da želi prenijeti snažnu poruku SAD-a.

IZVOR ZABRINUTOSTI

- Svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka u BiH, a što bi bilo učinjeno povlačenjem iz državnih institucija i narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, stvorio bi teškoće za građane i bio veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu, pojasnio je Chollet, koji je inače prije bio na pozicijama u State Departmentu, Bijeloj kući i Ministarstvu odbrane SAD-a, gdje je od 2012. do 2015. bio pomoćnik američkog ministra odbrane za međunarodnu sigurnost i rukovodio odbrambenom politikom SAD-a prema Evropi, Bliskom istoku, Africi i zapadnoj hemisferi.

Funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne su za svjetliju budućnost svih građana, poručuje Chollet

Chollet, koji boravi u Sarajevu nakon nedavnog boravka specijalnog izaslanika američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, tokom razgovora će naglasiti podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i ujedno pozvati čelnike zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog. Nakon jučerašnjeg susreta sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom, za danas su planirani razgovori sa članovima Predsjedništva BiH, a prema najavi Ambasade SAD-a u BiH, u našoj bi se zemlji trebao zadržati do sutra.


Današnji susret sa američkim diplomatom je potvrdio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Podsjetimo, Chollet je još u aprilu pozvao političare u Bosni i Hercegovini da, umjesto zapaljive retorike i isključivih zahtjeva, razgovaraju o napretku BiH kad je riječ o ključnim reformama s ciljem općeg dobra, saopćeno je tada iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Potcrtao je da je ključan dijalog i napredak u transparentnosti institucija, poštenim izborima, jačanju vladavine prava i dubljem partnerstvu kad je riječ o euroatlantskim integracijama BiH.

UGROŽAVANJE DAYTONA

Chollet je u državu došao sa Escobarom koji je prije nekoliko dana građanima BiH poručio da njegova zemlja nikada neće podržati jednostrane aktivnosti koje će ugroziti Dejtonski mirovni sporazum, koje će biti antiustavne i koje će napraviti neku vrstu problema u BiH, piše Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.