18.11.2021. 17:15
0
Održana konferencija "Sarajevo Migration Dialogue"
Regionalna konferencija "Sarajevo Migration Dialogue" otvorena je danas u Sarajevu uz prisustvo više od 150 učesnika, na kojoj su ministri regiona, predstavnici EU i međunarodnih organizacija razmjenili informacije i iskustva, koji su od presudne važnosti za efikasno upravljanje migracijama. Diskusije su vođene kroz tri panela: upravljanje migracijama, kontrola i upravljanje granicom te budući trendovi i izazovi u migracijama.

U uvodnom dijelu konferencije obratili su se ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, te komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson i Oliver Varhelyi, komesar za susjedstvo i proširenje, koji su se obratili online naglasivši da je  BiH je napravila veliki pomak u upravljanju migracijama i te pohvalili napore koji su napravljeni u proteklom periodu. 



U okviru sesija obratili su se ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Turske İsmail Çataklı,  načelnik Uprave za granicu Republike Hrvatske Zoran Ničeno, direktor Joint Coordination Platform Berndt Körner, državni sekretar MUP-a Crne Gore Zoran Miljanić, izvršni direktor FRONTEX-a Fabrice Leggeri,  direktor Granične policije BiH Zoran Galić, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, Drahoslav Štefánek iz Vijeća Evrope, direktor SPS BiH Slobodan Ujić, generalni direktor za migracije MUP-a Austrije Peter Webinger i generalni direktor Hilfswerk International Stefan Fritz. 


Ministar Cikotić je istakao da je BiH pokrenula niz aktivnosti na jačanju kapaciteta BiH da odgovori na pritisak migrantske krize. Kroz efikasnije upravljanje migrantskim tokovima, jačanja koordinacije institucija na svim nivoima vlasti, pojačan nadzor državne granice i poboljšanu saradnju sa međunarodnim partnerima i civilnim društvom, što je rezultiralo mirnijom migracijskom situacijom. 


"Razumijemo da problem iregularne migracije ne može riješiti samo jedna država ili regija, a potreba za snažnom regionalnom i evropskom saradnjom je veoma izražena, kao i potreba za regionalnim pristupom. Nadam se da će ova konferencija ojačati postojeće i uspostaviti nove oblike regionalne i EU saradnje u sprečavanju ilegalnog ulaska migranata, utvrđivanju njihovog identiteta, povratku, suzbijanju krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, kao i u humanom tretmanu ljudi u našim zemljama“, kazao je Cikotić. 

                   
Organizator konferencije je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uz podršku Hilfswerk International-a. Konferencija se provodi u okviru projekta "Smanjenje neregularnih migracija u EU putem jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu". Ovaj projekat sufinansiraju Fond za azil, migracije i integracije (AMIF) i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Austrije.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.