18.11.2021. 20:10
0
Orban prihvatio poziv Tegeltije, dolazi u posjetu Sarajevu
Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó boravi u Bosni i Hercegovini, a kako je potvrdio za BHRT u narednih nekoliko sedmica premijer Mađarske Viktor Orban će doći u službenu posjetu u BiH, odnosno u Sarajevo.

"On me je obavijestio da je danas zaprimio zvaničan poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da dođe u posjetu i on mi je rekao da je poziv prihvatio", kazao je Szijjarto.

Govoreći o ranijem dolasku Orbana u Banja Luku kada se sastao sa Miloradom Dodikom rekao je da je bila riječ o privatno-radnoj posjeti. 

Šef mađarske diplomatije kazao je kako ta država podržava dalje širenje Evropske unije s akcentom na region Zapadnog Balkana. 

On je istakao da i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi isto razmišlja.   

Na pitanje o mogućim sankcijama protiv Milorada Dodika Szijjarto je kazao da su tek spominjane u nekim političkim izazovima.

"Nije došlo nekog konkretnog političkog prijedloga, nije ponuđen nikakv nacrt, tako da ne postoji neki prijedlog kome ćemo se protiviti. Mi smo samo jasno rekli da ne mislimo da su sankcije alat broj jedan u takvim situacijama, jer opet podsjećam na došadašnja isksutva. Sankcije koje je nametala EU nisu bili nikakvi rezultati. Ono što ja mislim da treba uraditi, i to sam savjetovao kolegama, da dođete u u BiH, razgovarate sa dužnosnicima u Sarajevo i Banjaluku i pokušate razumjeti kakva je situacija i ponudite pomoć i rješenje."

Inače, Szijjarto je danas održao sastanak i sa Draganom Čoviće, predsjednikom HDZ BiH s kojim je razgovarao o Izbornom zakonu. Čović je jučer najavio razgovore sa brojnim stranim zvaničnicima u narednih 15 dana, a ubijeđen je da će do izmjena Izbornog zakona doći do kraja godine. 

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.