23.11.2021. 11:33
0
CCI pozdravlja odluku Vlade ZDK da razmatra Izvještaj o finansijskoj reviziji
Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju odluku Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) da razmatra Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK za 2020. godinu

Podsjećaju da je ovaj revizorski izvještaj od Ureda za reviziju institucija FBiH dobio mišljenje sa rezervom, pri čemu su date 24 preporuke za otklanjanje uočenih nedostataka, te da će biti razmatran na sjednici Vlade ZDK, zakazanoj za srijedu, 24. novembra.

- Plan mjera za otklanjanje slabosti i nepravilnosti konstatovanih u revizorskom izvještaju će također biti razmatran na sjednici Vlade, pri čemu je neophodno osigurati da se ovaj plan realizuje, odnosno propusti i nepravilnosti otklone u narednom periodu, a netransparentno i neefikasno trošenje novca građana zaustavi - navodi CCI u saopćenju za javnost.

Istovremeno, iz ove organizacije pozivaju Vladu ZDK, da nakon razmatranja revizorskog izvještaja i plana mjera, te dokumente uputi u dalju proceduru na razmatranje u Skupštinu ZDK, "a što je preduslov za uključivanje ovog zakonodavnog tijela, kako su i sami više puta istakli".

Podsjećaju, također, da su, pored Vlade ZDK, na spomenuti revizorski izvještaj odreagovale druge institucije, u svom djelokrugu rada, te napominju da je protiv aktuelnog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Omera Škalje, Tužilaštvo ZDK formiralo predmet na osnovu nalaza iz revizorskih izvještaja.

- Nakon razmatranja Revizorskog izvještaja zajedno sa planom mjera za otklanjanje slabosti i nepravilnosti, na Vladi ZDK, očekujemo da se Skupština ZDK uključi u ovaj proces, raspravlja o materijalima, te donese adekvatan zaključak vezano za dalje praćenje i nadzor nad utroškom javnih sredstava kroz praćenje realizacije revizorskih preporuka - navodi se u saopćenju.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.