23.11.2021. 13:06
0
Jelena Trivić objavila dokumente koji prikazuju finansijsku dubiozu RS: Duplo smo zaduženiji od FBiH
Zastupnica PDP-a u NSRS Jelena Trivić objavila je podatke koji pokazuju ekonomsku dubiozu u kojoj se nalazi manji bh. entitet.
Prema tabelama koje je objavila, RS je duplo više zadužena od Federacije BiH.

“I dok nas vlast uvjerava kako čine sve da poboljšaju ekonomski standard naroda u Republici Srpskoj, zvanični i potpuno uporedivi podaci javnog duga od strane entiteta pokazuju da smo jednako duplo zaduženi nego drugog entiteta”, navele je Trivić.


Tabela koju je objavila Trivić


Ona ističe da se radi o dokumentima koje je objavilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

“Dokumenti pokazuju ukupni dug Bosne i Hercegovine, kao i dugovanja po entitetima. Ovaj dokument sastavljen je na osnovu podataka koje su Ministarstvu finansija BiH dostavila institucionalna ministarstva. Ukupan javni dug Republike Srpske zaključno sa datumom 30.6.2021 godine iznosi 6 milijardi i 388 miliona dok je ukupan javni dug FBiH 6 milijardi i 319 miliona.
 

Tabela koju je objavila Trivić

S obzirom da je tržište FBiH oko dva puta veće od tržišta Republike Srpske, mjereno je bruto domaćim proizvodima, mjereno je brojem stanovništva, ukazuje na to da smo duplo više zaduženi Federaciji. Naš udio duga u BDP-u je preko 57%, dok je u Federaciji 28%. Prema drugom pokazatelju relativne obaveze naš javni dug po glavi stanovnika iznosi oko 5,600 KM, dok je u FBiH oko 2,900 KM”, piše Trivić.

Osvenula se i na to što iz SNSD-a tvrde da se podaci ne mogu porediti jer FBiH ima kantone koji su zaduženi.

“Ako bolje pogledamo tabelu koja pokazuje unutrašnji dug po entitetima, vidjet ćemo da je za FBiH prikazan dugi kanton, dok je ovaj dug za Srpsku naravno 0 jer nemamo kantona. Ovo ukazuje na činjenicu da su podaci potpuno uporedivi. Veliki teret Republike Srpske predstavlja i dug javnog zdravstvenog sistema, koji prema podacima koje je obezbijedilo Ministarstvo zdravstva Republike Srpske iznosi 1 milijardu i 60 miliona, što ne uključuje ukupan dug”, navela je ona, prenosi Raport.

“Sav patriotizam ili bolje rečeno “patriotizam” SNSD-a može se uklopiti u ove podatke. O ovim i mnogim drugim temama biće riječi na redovnoj sjednici Narodne skupštine koja počinje sutra”, zaključila je ona.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.