23.11.2021. 14:11
0
Zvizdić: Naredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH 14. decembra
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je danas, nakon sjednice Kolegija tog doma, izjavio novinarima da je dogovoreno da će naredna redovna sjednica Predstavničkog doma biti održana 14. decembra.

- Nadam se da će nam se kolege koje dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska priključiti na ovoj sjednici, jer ponavljam da je u skladu sa Poslovnikom Predstavničkog doma to njihovo pravo i obaveza da učestvuju u radu i parlamentarnih tijela, odnosno komisija i radu Predstavničkog doma - naveo je Zvizdić.

Kaže kako očekuje da će se ova blokada institucija prevazići i "da ćemo se vratiti stvarnim, bitnim životnim temama, koje su ključne za sve građane BiH, od usvajanja budžeta, koji je osnov za uspješno funkcioniranje državnih institucija, pa do potpunog povratka radu na onim temama i zakonima koji znače dalje unapređenje evropskog puta BiH i stvaranja pretpostavki da dobijemo kandidatski status“.

- Zakoni su upućeni u parlamentarnu proceduru. Imamo tri zakona - Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa. Pripremamo komisijsku fazu za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji znači jačanje integriteta sudija i tužilaca - napomenuo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, ako se prekine ova blokada imaju šansu da u narednih par mjeseci usvoje ove zakone i "da kredibilno zatražimo kandidatski status, što bi bila jako dobra poruka Evrope prema Bosni i Hercegovini i dobra poruka prema građanima BiH“.

Zvizdić je napomenuo da su na sjednici Kolegija Predstavničkog doma bili zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto i on, a zamjenik predsjedavajućeg Nebojša Radmanović nije prisustvovao sjednici Kolegija.

- Još jednom pozivam mog uvaženog kolegu i sve zastupnike koji dolaze s teritorije bh. entiteta RS koji ne prisustvuju sjednicama, osim Adila Osmanovića, da se vrate u zastupničke klupe, jer je Parlamentarna skupština jedino pravo mjesto gdje možemo razgovarati o brojnim pitanjima i tražiti i usvajati najbolja rješenja za sve građane BiH - smatra Zvizdić.

Kaže kako misli da je loše da se okupe samo kada dolaze stranci u BiH.

- Stranci nam ne bi trebali biti potrebni da mi sami zakažemo sastanke i da razgovaramo o svim najvažnijim pitanjima bitnim za građane BiH. Razgovarati se može, ali želim da bude vrlo precizan i jasan, ne može se pregovarati o državnim prerogativima i neće nikada biti bilo kakva forma pregovora niti o teritorijalnom integritetu, unutrašnjem i vanjskom suverenitetu BiH, političkoj neovisnosti i međunarodno pravnom subjektivitetu - istaknuo je Zvizdić.

Kazao je da ono o čemu treba da se razgovara poslije bezuvjetnog prekida ove blokade trebaju biti životna pitanja - evropski put BiH, sigurnosna situacija, ekonomski razvoj BiH...


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.