24.11.2021. 12:55
0
Delić-Za infrastrukturno uređenje poslovnih zona Centra i Hadžića 1.500.000 KM
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potpisali su danas sporazum s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem za sufinasiranje infrastukturnog uređenja inovacijsko - tehnološkog parka Šip i aneks sporazuma s načelnikom Općine Hadžići Hamdom Ejubovićem za nastavak infrasturktunog uređenja u okviru privredne zone Hadžići. Ukupna vrijednost zaključenih sporazuma je 1.500.000 KM.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović potpisao je aneks sporazuma vrijedan 800.000 KM o nastavku sufinansiranja i realizacije projekta izgradnje infrastrukture u Privrednoj zoni Hadžići koja obuhvata nastavak radova na četiri saobraćajnice dužine 1.140 metara odosno realizaciju projekata postavljanja gasne instalacije (1.400 metara), oborinske kanalizacije (505,8 metara), fekalne kanalizacije (505,8 metara), vodovodne mreže (505,8 metara), elektro mreže (579,8 metara) te projekt uvođenja javne rasvjete (1.520 metara).

Ministarstvo privrede KS doznačilo je ranije ove godine, po osnovu sporazuma o uređenju te privredne zone, općini Hadići 300.000 KM, te je ukupni iznos (kojim Ministarstvo sufinasira projekte u ovoj općini za infrastrukturno uređenje privredne zone) za 2021. godinu 800.000 KM.

- Tim novcem od Ministarstva privrede završit ćemo infrastukturno uređenje poslovne zone Bjelašnica, ukupne površine 100.000 metara kvadratnih, koja će biti najljepša i najmodrenija poslovna zona u Kantonu - istakao je načelnik Ejubović. Dodao je da je 17 investitora već zakupilo prostor cijele zone.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je sporazum vrijedan milion KM za izgradnju infrastrukture u inovacijsko-tehnološkom parku Šip što podrazumijeva projekte izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture dužine 850 metara.

- Mi ćemo tim novcem raditi na uređenju takozvane IT saobraćajnice, što je neophodno da bi počeli građevinski radovi investitora u tom inovacijsko–tehnološkom parku. Trenutno tamo placeve imaju Infobip i Aljazeera Balkans. Nadamo se da ćemo, uređenjem, i za taj plac odmah imati investitora - naveo je načelnik Mandić.

Kazao je i da će, uređenjem IT parka, Šip zasigurno postati jedno od najljepših i najmodernijih naselja u Sarajevu s obzirom da su ranije u naselju izgrađene i moderna škola i ambulanta.

Obje općine, potpisnice sporazuma, obavezuju se da će preostali potreban novac za realizaciju tih projekata nadomjestiti iz općinskih budžeta, kao i da će što prije krenuti u realizaciju odobrenih projekata.

- Prije nekoliko mjeseci potpisali smo sporazume s četiri sarajevske općine za projekte rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za potrebe poslovnih zona i  infrastrukturno uređenje zona na području tih općina. Drago mi je što je Općina Hadžići dostavila projekte koji znače nastavak uređenja privredne zone Hadžići. Posebno mi je drago što smo danas potpisali sporazum za infrastukturno uređenje inovacijsko - tehnološkog parka Šip, koji nam je od posebne važnosti obzirom da je IT industrija brzorastuća industrija u Kantonu Sarajevo i mi je prepoznajemo kao strateški važnu industriju. Prije nekoliko dana potpisali smo i ugovore sa IT kompanijama, vrijedne oko 300.000 KM, za projekte edukacije i zapošljavanja u toj oblasti. Nastavit ćemo ulagati u tu industriju jer vjerujemo da će generirati nova, kvalitetna radna mjesta - kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Podsjetio je i da su unaprjeđivanje i infrastrukturno uređenje poslovnih zona među najznačajnijim preprekama na koje nailaze investitori koji žele ulagati u poslovne zone na području Kantona Sarajevo. Prema Delićevim riječima, to jedan od osnovnih razloga zbog kojih Vlada KS nastoji kontinuirano ulagati u rješavanje problema vezanih za imovinsko - pravne odnose i infrastukturno uređenje u okviru industrijsko - poslovnih zona.

- Napomenuo je i da je, Budžetom Kantona Sarajevo za 2021. godinu, planirana raspodjela finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama u iznosu od šest miliona KM te da je s današnjim potpisivanjem sporazuma u poslovno–inustrijske zone na području Kantona Sarajevo uloženo ukupno 4,2 miliona KM u ovoj godini - saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.