25.11.2021. 13:58
0
Haris Silajdžić: BiH nije izgubila prijatelje
Nekadašnji premijer, član državnog Predsjedništva i šef bosanskohercegovačke diplomatije Haris Silajdžić rekao je u emisiji Pressing da je kasno da visoki funkcioneri u Bosni i Hercegovini traže savjet od njega.

Kako je naveo, to se radi godinama, ne može preko noći.

“Ovo je rezultat neodgovornosti, neznanja i nerada. To nije bilo i neće biti preko noći. Pogledajte koliko godina neprijatelji Bosne rade na ovome i koliko plaćaju pažnju. Imaju sredstva. Evo recimo da mi nemamo sredstva, ali to ne znači da se ne može otići u Washington i druge prijestolnice barem jednom mjesečno“, rekao je.

Kazao je i kako danas imamo dijasporu i Vijeće u Washingtonu koji “nešto rade”.

- Danas dijaspora radi, radi sa kongresmenima i to nam Vijeće pomaže. Mi smo sada u fokusu tamo i zbog njih, ali to ne znači da se država ne može pojaviti. Država očekuje državu, očekuje funkcionere, ne mora uvijek najviši funkcnioer biti. Moramo imati timove koji moraju pomoći da objasne situaciju u kojoj se nalazimo. Amerikanci su shvatili naš problem, njihovi mediji su bili za nas, znali su šta se radi ovdje, ko napada, ko je agresor, ko ubija ljude i o tome su pisali. Moramo im objasniti našu situaciju, da održavamo taj nivo informiranosti njihove o BiH. To nije teško - istakao je.

BiH nije izgubila prijatelje

Silajdžić je kazao i da se mi sami izolujemo i da prijatelji postoje, samo ih trebamo kontaktirati i njegovati te odnose. Istakao je da nije tačno da je naša zemlja izgubila prijatelje. Naveo je da čak i mlada generacija u Washingtonu i demokrate i republikanci mnogo znaju o BiH.

U Pressingu je rekao i da većina stanovništva u BiH želi normalnu državu a da je problem što međunarodna zajednica dođe i kaže dogovorite se sa ovim koji ništa od toga neće.

Onda mi moramo odbaciti ove svoje vrijednosti i napraviti ustupke ovima koji to neće - izjavio je Silajdžić.

Rječju “muslimani” žele uplašiti Evropljane
Predsjednica bh. entiteta Željka Cvijanović tokom nedavne posjete Americi govorila je o “muslimanskoj opasnosti u BiH”, a na pitanje zašto član Predsjedništva BiH Milorad Dodik stalno govori muslimani umjesto Bošnjaci, Silajdžić odgovara kako on time želi uplašiti Evropljane, posebno one koji se boje islama, kako je rekao.

“Jer kad se kaže muslimani, oni se svi trznu i zbog toga treba putovati i objašnjavati. Kada su muslimani u BiH u pitanju, možemo slobodno reći da su jako dobro podnijeli pitanje života i smrti, nisu činili ono što je njima činjeno, ostali su u dobrom dijelu civilizovani ljudi i to svi priznaju. Međutim, na to stalno treba ljude podsjećati. Bosna nikad nije bila istovjerna i nikada nije imala međuvjerske ratove ukoliko nisu donošeni izvana. Ovo što se dešavalo između ‘92. i ‘95. – znate kakva je to propaganda bila. To sve evocira na džihad, te izjave o muslimanima, jer nekome treba islamska država. Muslimanima ne treba. Ja sam musliman i znam to. Dovoljno je da imamo normalnu i demokratsku zemlju“, podcrtao je Silajdžić gostujući u Pressingu.


(Vijesti.ba)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.