28.11.2021. 15:39
0
Hitna sjednica Doma naroda PSBiH zakazana za sutra
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović sazvao je hitnu sjednicu tog Doma za ponedjeljak, 29. novembra, na kojoj bi trebao da bude razmatran zahtjev pet delegata za sazivanje hitne sjednice.
Delegati u Domu naroda državnog parlamenta Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Amir Fazlić, Munib Jusufović i Asim Sarajlić podnijeli su prošle sedmice predsjedavajućem i zamjenicima predsjedavajućeg tog doma Draganu Čoviću, Nikoli Špirići i Bakiru Izetbegoviću zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma naroda.


Potpisnici zahtjeva traže da se kao prva tačka dnevnog reda razmatra "Informacija Kolegija Doma naroda PSBiH o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti“.


Delegat Denis Bećirović je na pres-konferenciji prošle sedmice kazao da Dejtonski mirovni sporazum ni jednim svojim aneksom ne dozvoljava blokiranje Parlamentarne skupštine BiH. Dodao je i da Ustav BiH nema ni jednu odredbu koja govori o blokadi PSBiH, "dakle takvo dopuštenje ne postoji“.

Podsjetio je da Poslovnik i Doma naroda i Predstavničkog doma jasno propisuje da se sjednice moraju održavati najmanje jednom mjesečno.  Bećirović je konstatirao da je "na sceni svjevrsno kreiranje kvaziparlamentarizma“.Podsjetio je da Poslovnik i Doma naroda i Predstavničkog doma jasno propisuje da se sjednice moraju održavati najmanje jednom mjesečno.  Bećirović je konstatirao da je "na sceni svjevrsno kreiranje kvaziparlamentarizma“.

To je, smatra on, nedopustivo i mora se prekinuti.  Podsjećanja radi, posljednja sjednica Doma naroda državnog parlamenta održana je početkom jula.  Nakon toga su predstavnici iz RS-a u institucijama BiH odlučili da ne učestvuju u radu državnih institucija zbog odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula ove godine.


Dom naroda PSBiH sastoji se od 15 delegata - po pet delegata u klubovima bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, a prema odredbama Poslovnika o radu tog doma kvorum čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.


(FENA/  Amer Mujezinović)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.