30.11.2021. 21:37
0
Skupština KS - Usvojen Nacrt budžeta KS za narednu godinu
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu koji iznosi 1.101.295.480 KM, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 21 dan.

U istu proceduru Skupština je uputila i danas usvojeni Nacrt zakon o izvršavanju budžeta KS za narednu godinu. 

Ministar finansija KS Davor Čičić je u uvodnom izlaganju istaknuo da su najveći budžetski rashodi planirani za plaće zaposlenih u javnom sektoru, oko 470 miliona KM. 

Kroz kreditna zaduženja, planirano je uložiti 120 miliona KM za kapitalne projekte.

Ministar se osvrnuo i na još neke stavke u budžetu za narednu godinu. 

Tako su 34 miliona KM zaduženja predviđena za projekte saobraćajne infrastrukture, među kojima su i nastavak radova na Prvoj transverzali i Južnoj logitudinali.

Zaduživanja od 7,2 milona KM predviđeno je za adaptaciju i izgradnju nove zgrade MUP KS, te za nabavku policijske opreme, a predviđena su i tri miliona KM za realizaciju nabavke  helikoptera za MUP KS. 

Nacrtom budžeta obuhvaćeni su i infrastrukturni projekti za ministarstvo privrede u iznosu od 23 miliona KM, među kojima su rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama, podrška KJP "ZOI '84", obnova postojeće infrastrukture na olimpijskim planinama kao i poboljšanje turističkih potencijala Igmana i Bjelašnice.

- Među važnim kapitalnim projektima naredne godine je svakako i kupovina stanova za boračku populaciju, za što smo predvidjeli oko 12 miliona KM. Vlada KS je ove godine za kupovinu stanova boračkoj populaciji izdvojila oko sedam miliona KM, a sa dodatnih 12 miliona KM će biti riješeno pitanje stanovanja za pripadnike boračke populacije na području Kantona Sarajevo koji su po Zakonu o dopunskim pravima boraca ostvarili ovo pravo - istaknuo je ministar Čičić. 

Za pomoć maloj privredi i poljoprivrednicima bit će izdvojena sredstva u iznosu od 15,7 miliona KM, a za kantonalna komunalna preduzeća planiranao je izdvajanje nešto više od 75 miliona KM.

Sredstva su planirana i za rekonstrukciju i nabavku opreme za sve zdravstvene ustanove, u visini do 6,5 miliona KM. 

Za sektor obrazovanja i odgoja planirano je zaduživanje u visini od oko 11,2 miliona KM, radi sufinansiranje izgradnje škole na Pofalićima i Stupu, za rekonstrukciju vrtića Kolibri i Šareni voz, kao i za nabavku opreme u drugim školama.

Za sektor komunalne privrede i infrastrukture planirano je zaduženje od 9,8 miliona KM, i to za sufinansiranje kreditiranja kupovine stanova za mlade bračne parove, za izgradnju i rekonstrukciju komunalnih objekata, kao i za rekonstrukciju zgrade Fakulteta zdravstvenih studija.

Planirana je isplata od tri miliona KM za isplatu sredstava iz pravosnažnih presuda po osnovu radno-pravnih odnosa uposlenih u javnom sektoru KS. 

Brojne današnje diskusije o Nacrtu budžeta KS predstavaljale su i početak javne rasprave po ponuđenim stavakama koju će u naredne tri sedmice voditi Vlada KS. 

Također, iz Vlade su najavili i razgovore sa sindikatima koji djeluju u Kantonu Sarajevo o izradi konačne verzije budžetu za 2022. godinu - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.