1.12.2021. 8:21
0
Iz Rusije s ljubavlju: Hoće li Dodik dovesti Putina u BiH ili RS?
Putinov eventualni dolazak u Banju Luku otvorio je mnoga pitanja, a jedno od njih je da li bi predsjednik Ruske Federacije posjetio i glavni grad BiH

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednik SNSD-a, jučer je otputovao u Moskvu kako bi se sastao sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije. U intervjuu za srbijanski Sputnik, Dodik je najavio da će jedna od tema razgovora sa Putinom, ali i sa čelnicima Gasproma, biti pitanje izgradnje gasovoda od Rače, odnosno Bijeljine do Banje Luke.

KLIMANJE GLAVOM

- Pošto gradimo autoput, to je dobra prilika da pratimo tu trasu i izgradimo gasovod do Banje Luke. Nama su Rusi već potvrdili da će do kraja godine biti ista cijena gasa koju imamo, slična onoj koju ima i Srbija, rekao je Dodik i dodao da će pokušati dogovoriti uslove snabdijevanja ruskim gasom kakve je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, dogovorio za narednih pola godine.

Gradimo srpsko-ruski pravoslavni centar u Banjoj Luci i hram koji je bukvalna replika hrama koji je postojao u Kremlju, kazao je Dodik

Podsjetio je i na ranije potpisani sporazum Vlade RS-a i Gazproma i dogovor da se u sjevernom dijelu RS-a grade dvije gasne elektrane. Iskazao je i želju da Putin posjeti Banju Luku. Smatra da bi se i u uslovima pandemije u tom gradu okupila nemjerljiva grupa ljudi koja bi došla da ga pozdravi.

- Imao sam ranije jedan dogovor s njim, pa ću pokušati ponovo da to utvrdim. Gradimo srpsko-ruski pravoslavni centar u Banjoj Luci i hram koji je bukvalna replika hrama koji je postojao u Kremlju. Ranije, kad je ta inicijativa bila u začetku, zamolio sam Putina da kad dođemo do osvećenja tog hrama, da bi bilo dobro da i on bude tu. I on je klimnuo glavom. E, za to klimanje glavom moram da potvrdim da li će se desiti, rekao je Dodik.

Izgradnja hrama počela je prije tri godine, a tek je posljednjih mjeseci taj proces ubrzan.

Kako je Vučić najavio dolazak Putina u Beograd naredne godine, počelo se spekulirati da bi Putin mogao posjetiti i našu zemlju. No, o posjeti na državnom nivou nema informacija. Ostaje da se vidi da li će Putin prihvatiti Dodikov poziv i posjetiti samo Banju Luku. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH nemaju informacija o mogućoj posjeti Putina.

DVA TRGOVCA

- Informiramo da MVPBiH nema saznanja o eventualnoj posjeti predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina BiH, rečeno nam je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.

Putinov eventualni dolazak u Banju Luku otvorio je mnoga pitanja, a jedno od njih je da li bi predsjednik Ruske Federacije posjetio i ostatak BiH, a prije svega Sarajevo. Poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Todorović smatra da je važno da Putin dođe u BiH.

- Za sve nas je više nego značajno da Putin posjeti RS i BiH. U pitanju je jedan od najmoćnijih državnika svijeta i njegov dolazak u Banju Luku bi sigurno skrenuo pažnju svijeta na BiH. Mislim da je ravnoteža manje bitna u ovoj priči, a da je, prije svega, važno da Putin dođe ovdje i da razgovara s našim političkim liderima, istakao je Todorović.

Komentarišući najavu kako bi mogući gasovod dopremao gas samo Republici Srpskoj, Mihajlo Krmpotić, v. d. direktora BH Gasa d. o. o. Sarajevo, ističe da je takva situacija moguća. Napominje da je BH Gas samo autoput za transport gasa, te da iz RS-a pokrivaju Aluminu i Birač u Zvorniku.

- Ako dobiju cijenu koju najavljuje, imaju svoju kompaniju GAS-RES iz Banje Luke i mogu u RS-u transportovati po cijenama kakve su dogovorili. Energoinvest nabavlja gas za Federaciju. Tako da je moguće. Jedan trgovac nabavi po jednoj cijeni, drugi po drugoj. Ako su nabavili po toj cijeni, snabdijevaju svoje tržište, a mi preko Energoinvesta svoje, objašnjava Krmpotić, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

 
DodikRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.