1.12.2021. 18:15
0
Komandant EUFOR-ovih operacija general Brice Houdet u Cazinu razgovarao s gradonačelnikom Nerminom Ogreševićem
General Brice Houdet, operativni komandant EUFOR-ovih operacija, posjetio je danas Cazin gdje ga je primio gradonačelnik ovog grada i predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) Nermin Ogrešević.

Osim informacija o dostignutom stepenu razvoja ovog dijela BiH, razgovaralo se i o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji. Dobiti informacije iz prve ruke – glavni je razlog današnjeg dolaska generala Hudea iz Brisela u Cazin.


- Razlozi zbog kojih sam došao je procijena sigurnosne situacije u zemlji. Razgovarajući na terenu sa ljudima mogu dobiti sliku kakva je realna situacija i na osnovu toga donosim odluke za EUFOR. Sigurnost i mir su najvažniji za ljude ove zemlje i toliko ih žele. Ja donosim odluke u Euforovoj operaciji Altea i ne želim donijeti nikakvu odluku koja je zasnovana na pogrešnoj procjeni situacije i zato smatram da je važno da imam prave informacije - istaknuo je general Houdet.

Bio je ovo otvoren razgovor o svim aktuelnim bh.temama, sigurnosnoj i političkoj situaciji prvenstveno, ali i o dostignutom stepenu razvoja Cazina i perspektivi ovog kraja. Jedinstvena je želja i cilj kojem treba težiti – očuvanje mira i stabilnosti.


"Naravno da je u središtu interesovanja bila sigurnosna situacija u BiH. Ono što je najvažnije istaknuti jeste jasno opredjeljenje EUFOR-a da će biti sve učinjeno da se mir i sigurnost sačuvaju. Bio je ovo temeljit i opsežan sastanak u kojem smo se dotaknuli i svih ostalih tema i svakako sam zadovoljan što smo danas imali priliku ugostiti ovako visoku delegaciju i razmijeniti mišljenja o svemu.", kazao je Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.


"Saslušao sam gradonačelnika Ogreševića i ono što on ima reći o situaciji u Cazinu i globaloj situaciji i vraćam se na svoj posao zadovoljan jer zaključak je da je sigurnosna situacija dobra, da lokalni domaći organi rade svoj posao i drže situaciju pod kontrolom, a mi svi znamo kolioko je važno da imamo mir", rekao je general Houdet.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Policije, Crvenog križa i Euforovog LOT tima stacioniranog u Cazinu.



(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.