1.12.2021. 21:14
0
Dodik otkriva zašto se distancirao od Zapada i postao "ruski igrač": Nisam mogao prihvatiti ono što su mi Amerikanci rekli
Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prekjučer je otputovao u Moskvu na planirani sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pretpostavlja se da će Dodik sa Putinom razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, kao i o narednim koracima koje planira napraviti.

Pojedinci smatraju kako je Dodik otišao "Putinu na noge" da bi dobio "zeleno svjetlo" za provođenje svoje zamisli koje se ogledaju u vraćanju pojedinih nadležnosti na nivou Republike Srpske, što bi bilo u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i ustavnim poretkom.

Milorad Dodik bi se sa Vladimirom Putinom u Moskvi trebao sastati sutra.

U danas objavljenom intervjuu za talijansku La Repubblicu, Dodik je izjavio kako ga Putin, za razliku od zapadnih lidera, sluša.

- Putin nikada nije tražio od mene da uradim ili ne uradim nešto, zato ga poštujem. Za razliku od njega, političari Zapad, čak i najniži po činu, pojavljuju se u mojoj kancelariji sa željom da mi nametnu neke stvari. Putin nije kalkulant, niti špekulant, rekao je Dodik.

Na pitanje talijanskih novinara kako je, od političara okrenutog prema Zapadu, postao "Moskvin čovjek", Dodik kaže da se razdvojili, ali ne njegovom voljom.

- Јa sam i dalje osoba koja vjeruje u demokratske principe i slobodno tržište. Poštujem tradicionalne identitete. Ali nisam se promijenio. Јednog dana su mi došli Amerikanci i rekli: 'To i to moraš da promijeniš'. Nisam mogao da prihvatim. Onaj koji istinski brani Dejtonski sporazum je Milorad Dodik, kazao je on.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.