2.12.2021. 19:43
0
Vojnici iz OS BiH imaju puno pravo da nosie bradu, odluka je Ustavnog suda BiH
FOTO: Ilustracija
Ustavni sud naše države u proteklom periodu odlučivao o zahtjevu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakira Izetbegovića po pitanju validnosti ustavnog člana pod brojem 12, navedenog u Zakonu.

Donešeno je nekoliko zvaničnih odluka nakon sagledavanja činjenica. Radi se o tome da pomenute odredbe o kojim se raspravljalo nisu skladne odredbama koje su navedene kao zvanične odredbe Ustava države BiH.


U mnogim zemljama širom svijeta nije problem da se nosi brada, tako da ne treba biti problem ni u BiH, smatraju mnogi.

- Slijedeći svoju praksu iz predmeta broj U 8/17, Ustavni sud je u ovom predmetu zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantirani Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom - piše u donesenoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.



(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.