5.12.2021. 20:51
1
Cvijanović o genocidu u Srebrenici: Poricanja nema i nikada ga nije ni bilo, Vlada RS se nije bavila negiranjem
Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, proteklu je sedmicu provela u Izraelu, te se tom prilikom sastala sa mnogim zvaničnicima ove zemlje.

Za vrijeme posjete Izraelu, Cvijanović je dala jedan intervju za list Haaretz. Tom prilikom ona je govorila o aktuelnoj političkoj situaciji i Zakonu o zabrani negiranja genocida u BiH.

Kada je riječ o negiranju genocida, predsjednica RS-a je istakla da poricanja nema i da ga nikada nije ni bilo.

- Nema poricanja genocida i nije bilo poricanja genocida, rekla je Cvijanović.

U intervjuu za Haaretz, koji je prema riječima novinara koji ga je radio bio veoma buran, Cvijanović je kazala kako se Vlada RS-a nikada nije bavila negiranjem genocida u Srebrenici, već su se zalagali da se svaka žrtva pamti jednako.

Poručila je da ljudi trebaju pronaći balans i reći da su sve žrtve - žrtve. To je kazala u kontekstu priče da se potencira kako "jedna majka plače više od druge majke te da se sve gleda kroz nacionalnost".

- Nikada ne želimo politizirati nijednu smrt. Bosna ne može ići naprijed jer i danas samo razgovaramo o tim stvarima umjesto da razgovaramo o našim kapacitetima u energetskom sektoru, kazala je ona.

Na pitanje da li smatra da su Bošnjaci previše fokusirani na priču o genocidu u Srebrenici, Cvijanović je kazala kako ne misli tako, ali smatra da se sa tom temom ne može gledati prema budućnosti.

Tokom intervjua za ovaj izraelski list, Cvijanović je nekoliko puta odbila reći da li smatra da se u Srebrenici dogodio genocid, ali je istakla da se Inzkovom zakonu protivi zato što ga je nametnuo visoki predstavnik, odnosno što nije donesen u domaćim institucijama.

- Naša reakcija nema veze sa sadržajem zakona. Čak i da je to zakon o oblacima ili o vjetrovima, naša reakcija bi bila ista, rekla je Cvijanović.

Na pitanje da li načelno odobrava Inzkov zakon, Cvijanović je izbjegla dati konkretan odgovor, te je pričala o tome kako se zalaže za razgovore između etničkih skupina u našoj zemlji.

U kontekstu razgovora sa ostalim etničkim skupinama, Cvijanović je od izraelskog novinara dobila pitanje kakav bi stav u tim razgovorima imala po pitanju Inzkovog zakona, ali je odbila da odgovori.

- Moj stav je da sjedim zajedno sa svojim kolegama. Razgovarali bi o kulturi, školama, ratnim zločinima, bilo čemu i da vidimo kako možemo doći do zajedničkih stavova o nekim pitanjima, ističe ona.

U zadnjem dijelu intervjua za izraelski medij, Cvijanović je rekla kako smatra da su Bošnjaci i Hrvati njihovi partneri, te je poručila da neće biti revolucije i rata.

- Nema revolucije, nema rata. Otvorena su vrata za razgovor sa našim partnerima, a smatramo da su Bošnjaci i Hrvati naši partneri. Ja sam orijentisana na budućnost, a da biste imali budućnost morate imati dijalog. Da biste imali dijalog, morate imati partnere. Da biste imali partnere, morate sjesti zajedno i razgovarati - o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, zaključila je Cvijanović u intervjuu za Haaretz.

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.