6.12.2021. 21:45
0
Nasiha Pozder: Na Vladi FBiH je odgovornost da što prije omogući građanima da uz CIPS dobiju i ZK izvadak
Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, traži omogućavanje pristupa online aplikaciji zemljišnoknjižnog registra "E-grunt" službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u najskorijem mogućem roku.

Pozder tim povodom kaže: „U Kantonu Sarajevo ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, ministar pravde FBiH Mato Jozić i predsjednica Općinskog suda Janja Jovanović dogovorili su put ka elektronskom uvezivanju CIPS baze podataka MUP-a Kantona Sarajevo i baze podataka zemljišne knjige Zemljišnoknjižnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu.


Cilj je omogućiti građanima Kantona Sarajevo da cjelokupnu proceduru izdavanja ličnih dokumenata završe na šalter sali MUP-a KS, bez odlaska u Sud po izvadak iz zemljišnih knjiga, kako bi se smanjile gužve i čekanja pred ZK odjeljenjem, ali i ubrzale aktivnosti na uvezivanju baza podataka. Donošenjem Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH propisano je da građani za dobijanje lične karte moraju pribaviti i dokaz o vlasništvu stana, čime su im dodatno otežane procedure.


Dogovoreno je da će se aktivnosti implementirati kroz omogućavanje pristupa službenicima MUP-a KS softveru E-grunt, koji je registar Federalnog ministarstva pravde.  Tim povodom sam prošle sedmice uputila inicijativu Vladi FBiH s ciljem da proces koji prethodi omogućavanju pristupa aplikaciji ne traje bespotrebno dugo, prije svega zbog građana koji po niskim temperaturama satima stoje na otvorenom.“


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.