6.12.2021. 22:40
0
Hoće li biti smjena zbog smrti djevojčice Džene Gadžun
Skupština KS večeras je prekinuta što je drugi prekid nakon što je započela 30. novembra.

Na dnevnom redu su ostale četiri tačke i to Prijedlog Odluke kojom se daje saglasnost na osnivanje naučnoistraživačkog instituta za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Verifikacionog laboratorija „Verlab“ d.o.o. Sarajevo, kao ustanove pod nazivom „Naučnoistraživački Institut Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju“.


Ostala je i tačka dnevnog reda Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ za 2020. godinu, Izvještaj o radu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo za 2020. godinu, te zastupnička pitanja i inicijative.

Inače danas je održana višesatna rasprava o Informaciji Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, sa inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo - Inspektorat, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu.

Na momente burna rasprava okončana je usvajanjem zaključka NIP-a, ali ne i zaključaka SDA za koje je glasalo 13 zastupnika. Zastupnici NIP-a tražili su da se zaključci SDA prošire, ali oni to nisu željeli i tražili da se glasa kako su predloženi.


- Tražimo od Vlade KS i nadležnih institucija da dodatno analiziraju i utvrde odgovornost svih pojedinaca, ljekara, rukovodilaca javnih i privatnih ustanova u zdravstvu koji su svojim djelovanjem i greškama odgovorni za nesretni događaj, smrt djevojčice Džene Gadžun. Tražimo da odmah nakon toga pokrenu smjenu svih onih čije su greške ustanovljene i dokumentovane od nadležnih institucija, sudova, ombdusmena za ljudska prava i inspekcija, a kao posljedicu su te greške uzrokovale smrtne slučajeve ili teže posljedice po zdravlje pacijenata”, glasi usvojeni zaključak NIP-a kojeg su podržala 23 zastupnika -  navedeno je.


Skupština KS je danas usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 30 dana. 

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS obratio se Ministarstvu pravde i uprave KS sa inicijativom za izmjenu i dopunu ovog zakona u kojoj je navedeno da je dosadašnja praksa u provedbi ovog zakona ukazala na potrebu da se preciznije definišu pojedine odredbe Zakona, s ciljem da se sistem i način prijavljivanja imovine nosilaca javnih funkcija učini efikasnijim.


Zastupnici su na momente vodili burnu raspravu i o samom Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS pa se stekao dojam da postoje oni koji bi da se Ured ojača, ali i oni kojima smeta rad Ureda.


(Patria/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.